Unipetrol hlásí rekordní tržby i zisk. Jeho majiteli PKN Orlen naopak klesl

Litvínovský Unipetrol

Litvínovský Unipetrol Zdroj: Unipetrol

Litvínovský Unipetrol
2
Fotogalerie
Petrochemický holding Unipetrol loni zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 8,7 miliardy korun. Tržby stouply dokonce o 39 procent na 122,5 miliardy. Výsledky jsou tak opět rekordní, oznámil holding. K dobrým výsledkům podle Unipetrolu pomohly stav ekonomiky, vyšší využití výrobní kapacity, ale i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015. Nedaří se naopak majiteli Unipetrolu, polské PKN Orlen. Tomu klesl zisk o o 11 procent na 1,59 miliardy polských zlotých. 

I loni v prosinci postihl areál Unipetrolu v Litvínově požár. Rafinerie pak omezila provoz výrobní jednotky vodíku a čpavku, plně byla výroba obnovena letos v lednu. Podle Unipetrolu byl ale provoz obou rafinerií za rok 2017 celkově stabilní. Využití výrobní kapacity se meziročně zvýšilo z 62 procent na 90 procent a objem zpracované ropy stoupl téměř o polovinu na 7,9 milionu tun.

V rafinérské a petrochemické části vykázal loni holding provozní zisk 13,5 miliardy, což bylo o 21 procent více než v roce 2016. Prodejní objem u rafinérských produktů stoupl o devět procent na 6,8 milionu tun.

V samotném 4. čtvrtletí utržil Unipetrol 30,5 miliardy korun, meziročně o 15,4 procenta víc. Čistý zisk za poslední tři měsíce roku naopak meziročně klesl o 82,3 procent na 737 milionů korun. Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty byla důvodem poklesu především právě prosincová odstávka v Litvínově.

"Unipetrol reportoval sice výsledky, které na kvartální úrovni zaostaly za odhady na provozní úrovni a úrovni čistého zisku, ale absolutní rozdíly jsou velmi malé. Nečekáme, že by dnešní oznámení mělo vliv na cenu akcií na burze," dodal.

U petrochemických produktů dosáhl růst dokonce 86 procent na zhruba dva miliony tun, podle holdingu díky značnému zvýšení využití etylenové jednotky. Její provoz v létě roku 2015 omezil až do podzimu 2016 požár. Téměř čtvrtinový podíl na objemu prodeje petrochemických produktů holdingu měla neratovická chemička Spolana, která uzavřela minulý rok čistým ziskem 433,5 milionu.

V maloobchodu loni Unipetrol zvýšil provozní zisk skoro o polovinu na 1,4 miliardy korun. Podle holdingu k tomu přispěl větší prodej paliv, postupné převzetí desítek čerpacích stanic OMV i rozvoj sítě občerstvení Stop Cafe. Tržní podíl čerpacích stanic Benzina, které holdingu patří, se zvýšil, a dosáhl tak k loňskému říjnu 20,5 procenta.

Investice Unipetrolu loni dosáhly 7,5 miliardy, v předchozím roce činily přibližně 11 miliard. V roce 2017 investoval holding třeba do nákupu nových lokomotiv, rekonstrukce teplárny T700 v Litvínově, modernizace Spolany nebo rozšiřování občerstvení Stop Cafe na benzinkách.

Pokračovala také výstavba nové polyetylenové jednotky PE3, která bude podle dřívějších informací stát celkem 8,5 miliardy. Stavbu Unipetrol zahájil v červnu 2016, podle dnešní zprávy holdingu je nyní hotova asi ze tří čtvrtin. Dokončena má být jednotka koncem letošního roku.

Ne zrovna dobré časy naopak zažívá největší polská rafinérská společnost PKN Orlen, která vlastní český Unipetrol. Té klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 11 procent na 1,59 miliardy zlotých (9,7 miliardy korun). Hlavním důvodem jsou vyšší ceny ropy, které snížily rafinérské marže.

Analytici podle agentury Reuters očekávali v průměru pokles zisku na 1,72 miliardy zlotých. Příjmy vzrostly o osm procent na 27,73 miliardy zlotých (169,8 miliardy korun) a překonaly očekávání. "Oznámené výsledky jsou o něco horší, než se čekalo, investoři by se ale měli zaměřit na výsledky bez (negativních) jednorázových položek," uvedl analytik makléřské společnosti Trigon DM Michal Kozak. Dodal, že očekává mírně negativní reakci trhu na výsledky.

Hrubý provozní zisk bez zahrnutí dopadu změn v cenách ropy (EBITDA LIFO) činil ve čtvrtém čtvrtletí 1,92 miliardy PLN. Analytici čekali 1,98 miliardy zlotých. Negativní jednorázové položky činily zhruba 184 milionů PLN, uvedl Kozak. PKN začátkem tohoto měsíce uvedla, že rafinérská marže jí klesla na 5,3 dolaru za barel z 5,8 dolaru ve čtvrtém čtvrtletí 2016. PKN rovněž informovala, že v letošním roce hodlá zvýšit kapitálové výdaje na 4,8 miliardy zlotých z 4,6 miliardy v roce 2017.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Ke konci roku 2017 měl holding přes 4600 zaměstnanců. Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polská skupina PKN Orlen s podílem asi 63 procent. Koncem loňského roku nabídl PKN Orlen odkup menšinových podílů s cílem, navýšit svůj podíl aspoň na 90 procent.