PKN Orlen, vlastník Unipetrolu, expanduje do nového byznysu. Bude těžit ropu

těžba ropy

těžba ropy

Polská státní společnost PKN Orlen, největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě a vlastník českého Unipetrolu, udělala důrazný krok za oceán a do nového odvětví. Za 563 milionů zlotých, v přepočtu asi 3,5 miliardy korun, převezme kanadskou těžařskou firmu TriOil Resources. Petrochemický koncern tak získá přístup k celkové těžební kapacitě kanadské firmy a k jejím polím.

PKN Orlen nyní vlastní ropná pole nemá, díky tomuto kontraktu se tak posune do odvětví těžby. Dohodu ještě musí schválit akcionáři TriOilu, což by se mělo stát v listopadu. PKN pak převezme 100 procent kanadské společnosti při ceně 2,85 kanadského dolaru (CAD) za akcii. Tedy za nižší cenu, než je tržní, neboť v pátek akcie končily na 3,06 CAD.

„Získáme přístup k těžebním polím a geograficky rozložíme portfolio našeho majetku,“ uvedl podle agentury Reuters generální ředitel PKN Orlen Jacek Krawiec. Většina majetku TriOilu se nachází především v kanadské provincii Alberta.

Analytička krok schvaluje

Podle analytičky Moniky Kalwasińské ze společnosti DM PKO BP je dobrou zprávou, že PKN Orlen expanduje do oblasti těžby a distribuce ropy.

Jinak jde podle ní spíš o přístup k novým technologiím. TriOil je totiž malou společností a objemy její těžby a zásob nejsou velké. Ve zprávě za minulý rok se současná čistá hodnota polí TriOilu odhadovala na 250 milionů CAD, uvedla analytička.

PKN Orlen kanadskou firmu převezme prostřednictvím své součásti Orlen Upstream International, která je registrovaná v Nizozemsku.

Koncern PKN Orlen právě nezažívá nejlepší časy. V letošním druhém čtvrtletí se jeho hospodaření propadlo do ztráty 207 milionů zlotých (1,3 miliardy korun) po zisku 149 milionů zlotých v prvních třech měsících roku.

Výsledky zasáhly náklady na údržbu rafinerií, ale i povodně v České republice a slabší kurz polského zlotého.