Plán ČSSD na záchranu dolů OKD: Vlastníci mají do firmy vrátit část zisku

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: NWR

Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by do firmy vrátit část zisku z minulých let. Když selžou, musí jednat vláda. Uvedl to předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Potíže společnosti OKD a hrozící propouštění v dole Paskov hrozí podle ČSSD přerůst v sociální krizi. „Je evidentní, že tento soukromý podnik a vlastníci tohoto soukromého podniku inkasovali v minulých letech, kdy byly vyšší výkupní ceny uhlí, výrazné zisky, v řádu miliard a desítek miliard korun. Sociální demokracie je přesvědčena, že primární odpovědnost za stabilizaci OKD a udržení zaměstnanosti musí mít vlastníci této soukromé společnosti,“ uvedl Sobotka.

Pokud vlastníci, na něž by prý měla vyvíjet tlak i vláda, do firmy neinvestují a v řešení selžou, pak by měl podle Sobotky nastoupit stát. „A příští vláda bude muset zvažovat reálně všechny možné varianty, jak udržet zaměstnanost v Moravskoslezském kraji a jak případně pomoci překonat období, ve kterém jsou velmi nízké výkupní ceny uhlí, které produkuje OKD,“ uvedl šéf ČSSD.

Stát by převzal krachující důl za korunu

Některé možné varianty státní intervence nastínil novinářům již ve čtvrtek stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. „V ideálním případě by to mohlo být tak, že ten vlastník prodá třeba důl Paskov státu za korunu, a stát potom zajistí útlum a podobné věci,“ uvedl s tím, že si jen těžko dokáže představit přímou finanční pomoc soukromé firmě. Ta by se podle něj těžko vysvětlovala i proto, že společnost v minulosti vyplácela vysoké dividendy.

„Samozřejmě krajní variantou je, že bude konkurz, a pak si … ty aktiva koupí stát a bude ji (společnost) sanovat. Ale tam ještě bude samozřejmě složitá besídka, co s těmi dluhy,“ řekl také. Rolí státu je podle něj i zajištění alternativní práce a rekultivace území, podobně jako se to dělalo v takové situaci v 90. letech.

Obecně se podle šéfa sociálních demokratů Sobotky dá situace v regionu zlepšit, když bude vláda lépe hlídat vývoj cen elektrické energie, podpoří všechny připravené projekty průmyslových zón, investuje do dopravní infrastruktury nebo aktivní politiky zaměstnanosti.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Zaměstnává zhruba 13.000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V ČR činila průměrná mzda 25 101 korun. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), která měla v pololetí čistou ztrátu 395,7 milionů eur (10,2 miliard korun). Loni měla ve stejném období zisk 35 milionů eur.