Plán na oživení funguje. PSA Peugeot Citroën snížil ztrátu

Peugeot 3008 (ilustrační foto)

Peugeot 3008 (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Ming-yen Hsu via Flickr

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën v prvním pololetí snížila svou čistou ztrátu na 111 milionů eur (tři miliardy korun) ze 471 milionů eur před rokem. Výsledky podniku byly podpořeny snižováním nákladů a novými modely, napsala agentua DPA.

Na provozní úrovni vydělala automobilka 477 milionů eur ve srovnání se ztrátou 100 milionů eur ve stejném loňském období. „Náš plán na oživení již přináší výsledky na všech frontách,“ uvedl finanční ředitel podniku Jean Baptiste de Chatillon.

Společnosti PSA se letos dohodla na kapitálovém propojení s čínským partnerem Dongfeng. Posílení vzájemné spolupráce má francouzské automobilce pomoci snížit její nadměrnou závislost na evropském trhu.

PSA je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. V České republice má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Evropský automobilový trh se nyní zotavuje z šestiletého útlumu. Společnost PSA dnes předpověděla, že celková poptávka po automobilech v Evropě v letošním roce stoupne zhruba o tři procenta. V Rusku, jehož ekonomika se potýká s důsledky ukrajinské krize, však počítá s propadem poptávky o desetinu.