Plyn může podražit. Ve hře je nová daň

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Cena plynu pro domácnosti se může dostat na hranici únosnosti. Uživatelé by se mohli vrátit k levnějším, ale ekologicky nešetrným palivům. Varuje předtím Česká plynárenská unie. Vláda totiž hodlá zrušit výjimku nulové spotřební daně ze zemního plynu pro domácnosti.

Návrh zákona o zdanění pevných paliv, plynů a minerálních olejů pochází z dílny ministerstva financí. Pokud bude zrušena výjimka z nulové spotřební daně ze zemního plynu a zároveň by vstoupila od roku 2014 v platnost uhlíková daň, cena plynu by se mohla domácnostem kvůli daním zvýšit o dalších 100 korun za každou megawatthodinu.

„Jednoznačně by pak byla ve hře změna druhu topení. Podle zprávy Energetického regulačního úřadu z letošního října je v Česku v současnosti více než 2,65 milionu domácností, které odebírají zemní plyn. O přechodu od zemního plynu k jinému typu paliva už přitom za stávajících podmínek uvažuje přes 185 tisíc,“ argumentuje prezident České plynárenské unie Oldřich Petržilka.

Odchod od plynu by podle jeho slov zjevně vedl k dalšímu zhoršování životního prostředí, a to především v již dnes velmi ohrožených oblastech. Podle výsledků listopadového průzkumu agentury Ipsos by se zdražení týkalo 64 procent české populace, která využívá plyn ve své domácnosti. Z toho 81 procent z nich na plynu vaří a 56 procent plynem topí. Větší podíl lidí než ve zbytku republiky využívá plyn na Moravě (76 procent), v Praze ho využívá 61 procent obyvatel.

Český hydrometeorologický ústav letos v prosinci zveřejnil ročenku podrobně popisující znečištění ovzduší na území České republiky. Z nelichotivých výsledků vyplývá, že na 21,8 procentech území ČR je překročen alespoň jeden imisní limit. V takto zasaženém území žije dnes polovina obyvatelstva.

Pro rok 2011 byla poprvé vytvořena i mapa pole průměrné roční koncentrace jemných částic PM2,5, ze které je zřejmé překročení limitu na přibližně 2,6 procentech území, což odpovídá 13,5 procentu zde žijící populace.