Po letech ztrát v černých číslech. Spolchemie má zisk 71 milionů

Spolchemie

Spolchemie

Restrukturalizace a snižování nákladů dovedlo ústeckou Spolchemii k zisku 71 milionů korun za první pololetí. Příští rok firma spustí nové zařízení za 1,7 miliardy korun.

Po letech ztrát se letos ústecký výrobce epoxidových pryskyřic, hydroxidů a chlorových derivátů Spolchemie škrábe do černých čísel. Za první pololetí tržby firmy meziročně vzrostly o 10 procent na 2,5 miliardy korun a čistý zisk se vyšplhal na 71 milionů korun.

„V prvním pololetí jsme výrazně překonali roční plán. Proti minulému roku jsme téměř zdvojnásobili hodnotu provozního zisku ze 130 milionů korun za první pololetí roku 2014 na letošních 280 milionů,“ říká generální ředitel největšího exportéra ústeckého kraje Daniel Tamchyna.

Letos Spolchemie očekává provozní zisk 450 milionů a čistý zisk 50 milionů korun

Letošní výsledky jsou plodem restrukturalizačního programu, který spustilo nové vedení Spolchemie loni v srpnu. Pomohlo také osekávání provozních nákladů. „Výrazně jsme změnili strukturu a počet dodavatelů a podepsali některé dlouhodobé strategické smlouvy, díky kterým se nám daří naplňovat výrobu. Daří se nám také zvyšovat celkovou marži díky většímu prodeji speciálních výrobků,“ dodává Tamchyna.

Ještě loni půlmiliardová ztráta

Ještě loni firma hospodařila se ztrátou 447 milionů korun, která byla ze tří čtvrtin způsobena zaúčtováním opravných položek. Provozní zisk činil 175 milionů korun. Letos vedení firmy očekává provozní zisk 450 milionů a čistý zisk 50 milionů.

Příští rok firma spustí nové zařízení pro membránovou elektrolýzu, do něhož investovala 1,7 miliardy korun. Díky němu zvýší produkci všech tří složek pro navazující výrobu, tedy chloru, hydroxidu draselného a hydroxidu sodného. Vyšší výrobu chloru firma využije k výrobě epoxidových pryskyřic a speciálních a inovativních chlorových derivátů.