Po světě jezdí už milion aut na elektřinu

Chevrolet Volt

Chevrolet Volt

Automobily na elektřinu překonaly historický milník. Podle nejnovějších údajů se po celém světě prodalo už více než milion elektromobilů a plug-in hybridů. Jde o významný nárůst vzhledem k faktu, že loni v červenci dosáhl prodej aut na elektřinu hranice 500 tisíc, uvedl web cleantechnica.com.

Z celkového milionu elektrických aut jsou zhruba dvě třetiny elektromobily a zbylá třetina hybridy. Převážná většina aut není starší než pět let. Právě koncem roku 2010 zahájily automobilky Chevrolet a Nissan prodeje svých modelů Volt a Leaf, které žebříčku prodejnosti jasně dominují.

Většinu z milionu elektromobilů tvoří jen několik modelů - Nissan Leaf a Chevrolet Volt doplňují modely Tesla Model S, Toyota Privus, Mitsubishi Outlander, Mitsubishi i-MiEV, BYD Quin, BMW i3, Renault Zoe a Ford Fusion.

Nejprodávanější elektromobily (srpen 2015)Nejprodávanější elektromobily (srpen 2015)Nejprodávanější elektromobily (srpen 2015) | Repro CleanTechnica.com

Tesla poroste, Toyota možná vsadí na vodík

Tesla se zatím v prodejnosti drží na třetím místě (viz tabulka). Jak píše web cleantechnica.com, lze předprokládat, že kalifornská automobilka svůj tržní podíl výrazně zvýší představením Modelu X a levného Modelu 3.

Změní Apple svět elektromobilů?
O auto na elektřinu se pokouší také technologický gigant Apple. Podle informací deníku The Washington Post chce elektromobil vyvinout do roku 2019. Výrobce populárních iPhonů se kvůli tomu chystá najmout další experty na automobilový průmysl, píše deník.

Toyota Prius sice patří k nejprodávanějším modelům, jeho dojezdová vzdálenost na elektřinu je však oproti konkurentům velmi malá. Budoucí plány Toyoty v oblasti elektromobility jsou zatím nejasné, značka možná vsadí vodíkový pohon, píše cleantechnica.com. S tabulkou zřejmě pohne i značka Mitsubishi, která se chystá svůj elektrický Outlander představit na americkém trhu.

Největší trhy pro elektromobily (prodeje)Klíčové trhyKlíčové trhy | Repro CleanTechnica.com

Klíčovými trhy pro elektromobily jsou USA, Čína, Japonsko a Skandinávie, které jasně vedou žebříčky prodejnosti. V USA se prodala celá třetina aut na elektřinu, Čína následuje přibližně polovičním podílem.