Po ztrátě 1,3 miliardy eur plánuje Philips plánuje výdajové škrty

Philips

Philips

Nizozemský výrobce elektroniky Philips, který minulý měsíc snížil výhled svého zisku, hospodařil ve druhém čtvrtletí s hrubou ztrátou 1,34 miliardy eur. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali v průměru ztrátu 72,8 milionu eur.

Příčinou je především přecenění aktiv v divizi osvětlení a zdravotní divizi o 1,39 miliardy eur. Ve stejném období loňského roku hospodařil se ziskem 259 milionů eur.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy klesl meziročně z 506 milionů na 370 milionů eur, což je více než analytiky očekávaných přibližně 300 milionů. Společnost oznámila plán zpětného odkupu akcií za dvě miliardy euro. Akcie po otevření amsterdamské burzy posílily, ztrátě navzdory, o 2,3 procenta až na 17,76 eura za kus.

„Čelíme novým výzvám zatímco se snažíme investovat do nastolení nové kultury podnikání a odpovědnosti,“ uvedl v připraveném prohlášení generální ředitel Frans van Houten. Van Houten také oznámil, že společnost již spustila úsporný program, v rámci něhož plánuje ušetřit půl miliardy eur.

Philips se potýká s konkurencí levnějších asijských výrobců elektroniky a slabá důvěra spotřebitelů a pomalý ekonomický růst v USA a Evropě snižují poptávku po produktech od televizorů po elektrické kartáčky, i po osvětlovacích systémech pro domácnosti i ulice. Marže v divize osvětlení se meziročně snížily z 11,3 procenta na 5,7 procenta a prodeje se propadly o čtyři procenta.