Pohonné hmoty znovu výrazně zdražily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 27 haléřů na průměrných 36,42 koruny za litr. Motorová nafta podražila o 25 haléřů na průměrných 36,94 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Nejvíce ale zdražil bezolovnatý benzin Special 91, a to o 39 haléřů na průměrných 35,80 za litrl. Cena se zvýšila i u plynu LPG, který se prodával v porovnání s předchozím týdnem o sedm haléřů dráž za 17,77 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot sleduje i společnost CCS, podle jejíchž čtvrtečních údajů Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil v průměru o deset haléřů na 36,32 koruny za litr. Cena nafty se zvýšila o 12 haléřů na 36,70 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot se výrazně liší mezi jednotlivými distributory a kraji. Tradičně velmi drahý benzin a nafta jsou v Jihomoravském kraji a v Praze. „Zatímco v Praze na Jižní spojce můžou řidiči natankovat za 38 korun litr Naturalu 95, o 40 kilometrů dál směrem na Strakonice ušetří dvě koruny,“ uvedl analytik Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Vysoké ceny pohonných hmot souvisí s drahou ropou a slabým kurzem koruny. Česká měna v posledních dnech ale mírně posílila. „Výraznější pokles cen pohonných hmot se v blízké budoucnosti jeví stále méně pravděpodobně. V případě realizace negativního scénáře, tedy dalšímu růstu ceny ropy, který by nebyl kompenzován posilující korunou, bychom se mohli dočkat nových rekordních cen pohonných hmot,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.