Pohrobek společnosti ČEZ v Albánii znovu zásobuje spotřebitele

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Bývalá albánská divize české elektrárenské společnosti ČEZ, kterou nyní kontroluje albánský stát, obnovila dodávky elektřiny spotřebitelům. Zaplatila rovněž zhruba 215 milionů dolarů (asi čtyři miliardy korun), které dlužila státnímu výrobci elektřiny KESH, provozovateli albánské rozvodné sítě OST a švýcarskému obchodníkovi s elektřinou EFT.

Albánský regulační úřad v lednu odebral tamní divizi ČEZ licenci pro distribuci elektřiny a dosadil do jejího vedení státního administrátora. ČEZ tak ztratil nad touto divizí kontrolu. Zahájil proto mezinárodní arbitráž proti Albánii, po které žádá odškodné za to, že neochránila jeho investici.

ČEZ vstoupil do Albánie v roce 2009, kdy za 102 milionů eur (2,6 miliardy korun) koupil 76 procent tamní státní distribuční společnosti, která se následně přejmenovala na CEZ Shpërndarje. Potýkal se však v zemi se špatnou platební morálkou odběratelů. Do dalších problémů se dostal na počátku loňského roku, kdy albánský regulační úřad zhruba dvojnásobně zvýšil tarify, které distributor platil státním elektrárenským společnostem, zakázal ale CEZ Shpërndarje promítnout toto zdražení do koncových cen.

Albánské úřady naopak obviňují ČEZ, že v zemi nedostál svým závazkům. V prosinci albánská vláda českou skupinu nařkla, že jí dluží miliardu dolarů (zhruba 19 miliard korun) na škodách, které v Albánii údajně firma způsobila. ČEZ ale vyjádřil pochybnosti o výši dluhu.

Společnost ČEZ tento týden oznámila, že v prvním pololetí hospodařila s čistým ziskem 28,6 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení o pět procent. Hlavní vliv na zvýšení zisku mělo ukončení působení v Albánii a obchodování s emisními povolenkami.