Pokles prodeje aut v Rusku v březnu zrychlil na 42,5 procenta

Showroom Audi (ilustrační foto)

Showroom Audi (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: aelena via Flickr

Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v březnu meziročně snížil o 42,5 procenta na 139 850 vozů. Tempo poklesu tak zrychlilo z únorových 38 procent. Vyplývá to z údajů podnikatelského sdružení AEB. V celém prvním čtvrtletí prodej klesl o více než třetinu na 383 691 vozů.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. V celém letošním roce by měl podle prognózy AEB prodej aut v Rusku klesnout o 24 procent, napsala agentura Reuters.

Ruský trh ještě není na dně

„Březnový výkon trhu je samozřejmě špatný, ale není o mnoho horší, než se očekávalo,“ uvedl předseda automobilového výboru AEB Jörg Schreiber. „Situace se dříve či později stabilizuje, ještě jsme se však do takového bodu nedostali,“ dodal.

Se slabou poptávkou v Rusku se nyní potýká rovněž mladoboleslavská Škoda Auto. Té se podle údajů AEB prodej na ruském trhu v březnu meziročně snížil o 41 procent na 4565 vozů. V celém prvním čtvrtletí tak klesl o 19 procent na 15 308 vozů.