Pokles prodeje aut VW se v USA prohloubil, trh byl celkově slabší

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Pokles prodeje aut německé automobilky Volkswagen ve Spojených státech se v lednu prohloubil, americký trh byl ale kvůli sněhové bouři a nižšímu počtu prodejních dní celkově slabší. Volkswagen se v USA od podzimu potýká s dopady skandálu kolem manipulace s měřením emisí a loni se tam prodej jeho vlajkové značky VW snížil o téměř pět procent.

Volkswagen dnes oznámil, že v lednu mu odbyt na americkém trhu klesl meziročně o 14,6 procenta na 20,079 vozů, po prosincovém poklesu o devět procent. Provozní ředitel americké divize Volkswagenu Mark McNabb označil pokles odbytu za důsledek sezonní povahy obměňování firemních vozových parků.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že software umožňující manipulovat s testy emisí instaloval do milionů aut po celém světě. Počátkem roku podalo americké ministerstvo spravedlnosti na Volkswagen kvůli těmto manipulacím civilní žalobu.

Dosavadní údaje jednotlivých automobilek o lednovém prodeji v USA ukázaly vesměs lepší výsledky, než se čekalo. Americká jednička General Motors zvýšila prodej o 0,5 procenta a skupina Fiat Chrysler zaznamenala nárůst o 6,9 procenta. Ford Motor naopak oznámil pokles prodeje o 2,6 procenta.

Trh těží z levného benzinu

Americký automobilový trh nadále těží z levného benzinu, nízkých úvěrových nákladů a vcelku příznivého vývoje ekonomiky. Loni trh vzrostl o téměř šest procent na 17,47 milionu a překonal dosavadní rekord 17,41 milionu aut z roku 2000. Prognózy analytiků společností LMC Automotive a TrueCar předpokládají letos další růst k úrovni 18 milionů vozů.

Analytici podle ankety agentury Reuters odhadli, že celkový lednový prodej aut klesl o pět procent. Automobilky ale uvádějí, že po odeznění sněhových bouří byl odbyt na konci měsíce velmi silný.