Poklidný rozchod. Opel bude vyrábět auta pro GM i pod křídly Francouzů

Opel Mokka X 1.6 CDTI AT

Opel Mokka X 1.6 CDTI AT Zdroj: Petr Homolka

Buick Regal
Buick Regal
Buick Encore
Buick Encore
5
Fotogalerie

Poté, co americký koncern General Motors odsouhlasil prodej automobilky Opel francouzskému konglomerátu PSA, vyvstaly otázky o budoucnosti německého výrobce. Podle aktuálních informací by však změna na světové mapě automobilového průmyslu měla proběhnout ve vzájemném smíru. 

Dokazuje to především fakt, že nový majitel Opelu, koncern PSA skládající se z automobilek Citroen a Peugeot, přislíbili pokračování výroby ve dvou německých továrnách Opelu i v následujících letech. Zároveň by se celá výroba měla rozšířit o nové modely kategoie SUV, a to jak v továrně v Rüsselsheimu, tak v produkčním podniku Eisenachu.

Dalším klíčovým krokem pro budoucnost Opelu je pokračování spolupráce s automobilkou Buick, která patří do koncernu General Motors. Podle nejnovějších prohlášení by měla tato spolupráce trvat i po roce 2019, což byly současné předpoklady.

Pro Buick nyní Opel vyrábí sedan střední střídy, který stál na základech modelu Insignia, v zámoří však nese název Buick Regal. Podobná je situace i u Opelu Mokka X, jež si zákazníci ve Spojených státech mohou koupit jako Buick Encore. 

Problém by však Buickům vyrobeným ve Spojených státech mohla dělat cla na import zboží, o kterých uvažuje vláda Donalda Trumpa. Podle vyjádření, které agentuře Reuters poskytl Mark Reuss z GM, však podobná situace hrozí i při importu modelu Envision z Číny nebo naopak při dovozu automobilů do nejlidnatější země. Ta se totiž rovněž jako USA snaží bojovat proti zahraničnímu dovozu automobilů.

Během uplynulého týdne rovněž ředitel PSA Carlos Tavares oznámil, že koncern bude respektovat veškeré kolektivní smlouvy, které mají zaměstnanci s výrobcem. Tím si PSA získalo podporu spolkových vlád v Německu, které oznámily, že budou finálnímu propojení automobilek co nejvíce otevření.

Celkem má Opel v plánu v následujícím roce uvést sedm nových modelů, případně nové generace těch současných.