Pokus o zastavení dražby Tatry nevyšel

Nová Tatra na kopřivnickém polygonu

Nová Tatra na kopřivnickém polygonu Zdroj: ctk

Krajský soud v Ostravě dnes odmítl insolvenční návrh ve věci podniku Tatra, který včera podala na automobilku Severočeská správa nemovitostí. Soud dodal, že by i u „procesně bezvadného insolvenčního návrhu byl dán důvod k jeho odmítnutí pro zjevnou bezdůvodnost“. Pohledávka ve výši 227 232 korun, kterou věřitel ve svém návrhu operoval, byla totiž již uhrazena. Podle soudu tak vlastně odpadá důvod k insolvenci.

V případě opačného výsledku, anebo i při delším jednání soudu, který měl na vyřízení záležitosti maximálně sedm dnů, by se totiž exekuce Tatry plánovaná na zítra v Chebu neuskutečnila. A o to zřejmě šlo.

Dražební jistotu složil podle všeho jediný zájemce. Vyvolávací cena Tatry je 200 milionů korun a jako nejnižší podání uvádí exekutorský úřad v Chebu 203 223 454 korun. Exekuci navrhla společnost Composite Com personálně propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army, která mimo jiné prodává a servisuje tatrovky. Exekuovat se měla pohledávka 650 milionů korun, kterou zhruba před rokem odkoupila J&T od ČSOB pro tyto klienty.

„Na základě dnešního rozhodnutí o zamítnutí insolvenčního návrhu předpokládáme, že zítra proběhne dražba v souladu s plánem. Věříme, že dražba splní účel uhrazení naší pohledávky a zároveň přivede do Tatry nového kapitálově silného vlastníka, který má zájem i schopnosti podnik dále rozvíjet,“ uvedl pro Euro Andrej Čírtek, mluvčí Composite Com.

I když Severočeská správa nemovitostí zmiňovala ve svém návrhu i další věřitele Tatry, třeba i samotný Composite Com, na prvním místě uváděla zmiňovanou pohledávku ve výši 227 232 korun. Ta se vztahovala na dopravu, kterou pro Tatru prováděl soukromý podnikatel Jaromír Just. Tatra označila návrh Severočeské správy nemovitostí prostřednictvím svého právníka za „nedůvodný a šikanózní“. Zároveň dodala, že na účet Justa byly provedeny platby v celkové výši 323 107 korun, a to již 12. března. Čili ještě před podáním insolvenčního návrhu.

Jaromír Just pracoval pro Tatru jako její hlavní dopravce již 22 let. Jak potvrzuje, i v minulosti mu podnik neplatil za jeho služby pravidelně. Zmiňované faktury z loňského 21. prosince měly být původně zaplaceny do 31. ledna. To byl také jeden z důvodů, proč se Just rozhodl od letošního ledna s Tatrou již nespolupracovat.

Poslední pohledávky se však vyřešily pro autodopravce Justa poměrně jednoduše. „Byl jsem osloven právníkem, který zastupoval dvě nebo tři firmy, jež převzaly moji pohledávku. Peníze jsem dostal hned do ruky 8. března při podpisu smlouvy. Co pak s tím dál dělali, nevím, nezajímá mně to a ani se mně to netýká,“ uvedl. „Tatra jako podnik mi nic nedluží,“ potvrdil.

Ze záznamů soudu vyplývá, že 8. března postoupil Jaromír Just pohledávky společnosti Bistrot Trading a společnosti LeCygne electronic service, obě se sídlem Praha 4 – Vinohrady, Závišova ulice, kde se nachází také sídlo Severočeské správy nemovitostí.

Zítřejší plánovaná dražba by se nijak neměla dotknout výroby Tatry a ani prodeje vozidel. Zájmem věřitelů je zachovat značku, zlepšit management a případně přivést do podniku strategického partnera.

Tatra dál míří k dražbě, akcionáři jí nepomohli