Polské dráhy PKP prodávají svou energetickou dceřinou firmu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Krzysztof Maria Rozanski via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

O polskou společnost PKP Energetyka, která je největším veřejně neobchodovaným energetickým podnikem v zemi, mají zájem čtyři přední domácí elektrárenské společnosti a řada investičních fondů z domova i zahraničí.

Agentuře Reuters to sdělily informované zdroje. Firmu prodává státní železniční společnost PKP a zájemci mají své nabídky předložit do středy příštího týdne.

Zájem o koupi PKP Energetyka vyjádřily už dříve největší polské elektrárenské podniky PGE, Tauron, Enea a Energa. Dnes ale odmítly říci, zda už podaly své nabídky. PKP Energetyka je na polském energetickém trhu pátou největší firmou a je jedinou, která má distribuční síť v celém Polsku. PKP čeká z jejího prodeje výnos kolem jedné miliardy zlotých (6,6 miliardy korun). Transakce by měla být podle mateřské železniční společnosti uzavřena ve druhém pololetí tohoto roku.

Kromě polských energetik má o PKP Energetyku zájem podle zdrojů také například australská investiční společnost Macquarie nebo evropská IK Investment Partners. List Puls Biznesu jmenoval mezi zájemci rovněž investiční fondy EQT, AMP Capital, Marguerite a Innova Capital. Podle listu Rzeczpospolita podal nabídku rovněž druhý největší domácí telekomunikační operátor Netia.