Polskému majiteli Unipetrolu PKN Orlen klesl čtvrtletní zisk

Čerpací stanice Orlen

Čerpací stanice Orlen Zdroj: CC BY SA 2.0: Minale Tattersfield via Flickr

PKN Orlen
PKN Orlen
3
Fotogalerie

Čistý zisk největší polské rafinérské společnosti PKN Orlen ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o čtyři procenta na 1,54 miliardy zlotých (9,5 miliardy korun). Analytici přitom počítali s jeho růstem.

V prvním pololetí se ale zisk o 78 procent zvýšil a dosáhl 3,46 miliardy zlotých (21,4 miliardy korun). Oznámila to dnes firma, která je majitelem českého Unipetrolu.

Hospodářský výsledek podniku ve druhém čtvrtletí zasáhly rostoucí náklady, které převážily nad růstem tržeb. Analytici předpovídali nárůst čtvrtletního zisku na 1,87 miliardy zlotých z 1,61 miliardy před rokem.

Tržby ve druhém čtvrtletí stouply o 19 procent na 23 miliard zlotých (142,2 miliardy korun). K jejich růstu přispěla nová regulace, která omezila černý trh s pohonnými hmotami. Rafinerie PKN ve čtvrtletí zpracovaly o deset procent více ropy než před rokem.

Unipetrol dnes oznámil, že ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na zhruba 6,4 miliardy korun z loňských 3,1 miliardy. Výsledky pozitivně ovlivnilo pojistné plnění vztahující se k haváriím v Kralupech a Litvínově.