Polsko chce znovu projednávat cenu za dodávky ruského plynu

Polsko chce znovu jednat o ceně za dodávky zemního plynu z Ruska. Informovala o tom agentura AP s odvoláním polskou plynárenskou společnost PGNiG. Největší vývozce plynu z Ruska, státem ovládaný Gazprom, podle mluvčího polské skupiny Rafala Pazury potvrdil, že obdržel žádost o změnu podmínek v dlouhodobé smlouvě, kterou plynárenské společnosti podepsaly v roce 1996.

Kontrakt zajišťuje Polsku zhruba 10,2 miliardy krychlových metrů plynu ročně. Polský plynárenský monopol PGNiG uvedl, že chce dosáhnout nové ceny. Přiměly ho prý k tomu „významné změny“ na evropském trhu s energiemi. Pokud strany k dohodě nedospějí do šesti měsíců, bude PGNiG požadovat rozhodčí řízení.

PGNiG se s Gazpromem dohodl na výrazném snížení cen za ruský plyn v roce 2012. Gazprom tehdy přistoupil na více než desetiprocentní slevu. Ceny plynu v posledních měsících klesly. Podle agentury Reuters začal PGNiG s Gazpromem jednat o možném snížení ceny v dlouhodobém kontraktu v nedávné době.

Evropa se snaží omezit svou závislost na ruském plynu a hledá nové zdroje. Přispěla k tomu i ukrajinská krize a úloha Moskvy v ní a mimo jiné využití ceny zemního plynu jako nátlaku na prozápadní ukrajinskou vládu. Řada evropských zemí se obává, že by Rusko mohlo v budoucnu obdobným způsobem zneužít svého monopolního postavení i vůči nim.