Polský výrobce autobusů Solaris je na prodej

Autobus Solaris

Autobus Solaris Zdroj: profimedia

Autobus Solaris
Autobus Solaris
Autobus Solaris
4
Fotogalerie

Rodinná firma Solaris, která je jedním z největších výrobců autobusů v Evropě, nabízí k prodeji sto procent svých akcií. Polská média spekulují o zájmu státního rozvojového fondu i zahraničních investorů. Transakce se prý může uskutečnit již na přelomu května a června.

Polští manželé Solange a Krzysztof Olszewští hledají investora do své společnosti Solaris Bus & Coach, informoval deník Gazeta Prawna. Podle polského Newsweeku je možné, že o minoritní část akcií v hodnotě až jedné miliardy zlotých (zhruba šest milliard korun) projeví zájem Polský rozvojový fond, což je státní organizace. Ta by se v případě Solarisu měla zajímat zejména o rozvoj elektromobility.

Mezi největší zájemce o koupi ovšem patří turecké a čínské společnosti, tvrdí portál antyweb.pl. Případnému zařazení Solarisu do struktur některé z nadnárodních firem se ale majitelé značky údajně chtějí vyhnout.

K prodeji, o kterém se spekuluje už několik měsíců, dochází zřejmě z osobních důvodů. Jeden z majitelů firmy a její dlouholetý ředitel Krzysztof Olszewski rezignoval ze své pozice kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pro jeho ženu Solange je čím dál těžší řídit firmu sama, píší polská média. Přestože manželé mají dvě děti, ani jedno nemá dost zkušeností vést podnik. 

Ten loni dosáhl rekordních tržeb, v přepočtu více než 11 miliard, a letos má už zakázky na více než 1400 vozů. Solaris je dnes jedním z největším výrobců autobusů v Evropě. Kromě toho vyrábí i trolejbusy a tramvaje. První zahraniční zakázku získali Poláci před lety v Česku, když o autobusy projevil zájem ostravský dopravní podnik. Dnes společnost Solaris 70 procent své produkce dodává do zahraničí, její vozidla jezdí v 700 městech po celém světě.