Poltárské sklárny byly v konkurzu, snad ožijí. Dostal je nový majitel

Výroba skla

Výroba skla Zdroj: profimedia.cz

Kdysi světoznámé sklárny v městečku Poltár by po roční pauze mohly opět ožít. Výrobu tam chce podle nepotvrzených zpráv začátkem příštího roku spustit nový majitel, společnost Convey. Ta sklárny bývalé firmy Slovglass získala v konkurzu, do kterého se podnik dostal po neúspěšných snahách o restrukturalizaci nebo nalezení investora.

Spuštění zatím neohlásila samotná firma, jen bývalý šéf odborářů Jozef Činčura. Podle jeho slov ale o odstartování produkce hovoří přímo majitelé, chtějí se na ně připravit už během vánočních svátků.

Několik týdnů po ohlášení vítěze soutěže se čekalo na podpis kupní smlouvy. „Už odevzdáváme majetek vítězné firmě,“ uvedl konkurzní správce Ladislav Kokavec. Zatím zůstává otázkou, kolik lidí by mohlo získat práci. Odhaduje se, že jí hned nebude stejně jako v období, kdy podnik ještě neměl problémy. Tehdy v něm pracovalo téměř 450 lidí, což je významné číslo vzhledem k tomu, že v oblasti Poltáru je nezaměstnanost jedna z nejvyšších v zemi.

Nový majitel bude muset kromě samotného zahájení výroby řešit také investice. I když dokáže se současným vybavením podniku vyrábět, bude do něj muset vložit miliony eur. Pravděpodobně i proto firma ještě před převzetím skláren požádala o pomoc vládu. Na ministerstvo hospodářství doručila žádost o investiční pomoc za jedenáct milionů eur.

„Doručili žádost o přidělení dotací,“ upřesnil mluvčí ministerstva Stanislav Jurikovič s tím, že chtějí jak úlevu na daních, tak hotovost, aby zabezpečili výrobu a zaměstnanost pro 400 lidí.

Podle informací některých médií se ale Convey pokouší sklárny prodat. „Zástupci společnosti Convey před pár dny kontaktovali německou skupinu AHG a nabídli jí Slovglass,“ informovaly před časem Hospodářské noviny. AHG však kvůli výši požadované částky odmítla.

Právě Němci přitom o sklárny v soutěži projevili zájem a skončili druzí, když nabídli jen o pár tisíc eur méně než Convey. O skupině AHG se přitom hovořilo už během loňské neúspěšné restrukturalizace, kdy se o podnik zajímala její dcera German Crystal.