Pomůže Řecku ropa? Možnosti prozkoumají Norové

Řecko, ostrov, moře

Řecko, ostrov, moře Zdroj: profimedia.cz

Řecku by mohla z tíživé ekonomické situace pomoci těžba ropy a zemního plynu. Alespoň tomu věří tamní ministerstvo energetiky, které již zadalo průzkumné práce na vybraných částech pobřeží. "Existují velké šance na úspěch," tvrdí ministr Evangelos Livieratos.

Pobřeží Řecka bude pro účely těžby ropy a zemního plynu zkoumat norská společnost Petroleum Geo-Services (PGS). PGS bude seismické testy provádět v jižní a západní části řeckého pobřeží a podle agentury Reuters by s nimi měla začít ještě do konce letošního roku.

Výběr uchazeče, který otestuje pobřeží, je prvním předpokladem k tomu, aby Řecko mohlo zahájit výběr těžebních firem. To ale asi nebude dřív, než v polovině roku 2014.

Ministr Livieratos uvedl, že PGS pošle testovací loď do Jónského moře a do oblasti jižně od Kréty. O práce podle něj mělo zájem dalších sedm firem, politici ale nakonec vybrali PGS, která sídlí v Oslu. Hodnota zakázky nebyla oznámena. Podle toho, jak testovací práce dopadnou, Řecko vypíše soutěž na průzkum oblastí, z nichž by se dalo těžit. Testy se budou konat v pobřežním pásmu v šířce 100 až 400 kilometrů.

PGS už podobné testy prováděla na Kypru, u jehož břehů našla obrovské ložisko plynu. Právě to byl důvod, proč se k podobnému kroku rozhodlo také Řecko. Země je závislá na dovozu prakticky veškeré ropy a plynu, které spotřebovává. Vzhledem k tomu, že Řecko prochází krizí a nemá peníze, byla by těžba u jeho břehů významnou vzpruhou pro ekonomiku.

Za nákup ropy a plynu Řecko každoročně vynakládá až pět procent hrubého domácího produktu. Řecko je námořní velmocí, v Aténách či Pireu sídlí řada přepravních firem. Ty ale většinou jen dovážejí, případně zajišťují služby pro firmy z jiných zemí.

Řecko za posledních 100 let zkoušelo v různých částech země vyhloubit skoro 200 testovacích vrtů, naposledy asi před 12 lety. Většina testů však podle řeckých činitelů byla špatně zorganizována anebo se prováděla na nevhodných místech.

V červenci Řecko vypsalo soutěž na tři průzkumné projekty v západní části země, a to jak v kontinentální části, tak u pobřeží. Vláda doufá, že by v projektech mohlo být až 280 milionů barelů ropy. Mezi zájemci je společnost Hellenic Petroleum, britská Chariot Oil & Gas či americký Schlumberger. Ten je největší společností na světě, která poskytuje servis těžebním firmám. Výsledek by vláda měla oznámit už brzy.