Poradci prezidenta chtějí delší těžbu v Paskově, Zeman se sejde s Bakalou

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Spolumajitel těžební firmy OKD Zdeněk Bakala se patrně sejde kvůli uzavírání dolu Paskov s prezidem Milošem Zemanem. Schůzka by se mohla uskutečnit do 14 dnů. Situaci kolem OKD také řešili prezidentovi poradci na sobotní schůzce v Lánech. Shodli se, že stát bude usilovat o prodloužení těžby v dole Paskov nejméně do roku 2016, ale bez vládních dotací. Majitel dolu přitom v týdnu oznámil, že jej chce zavřít do konce příštího roku.

„Tam byla v celku jednoznačná shoda, že tahle varianta by se podporovat měla a uvidíme, jak se k tomu vyjádří majitel,“ řekl po setkání v Lánech, na němž se probíralo celkem pět možných variant dalšího vývoje odborářský předák a volební kandidát ČSSD Jaroslav Zavadil.

Jednání o budoucnosti Paskova s manažery OKD, které důl patří, a mateřské firmy NWR proběhne v úterý. Za stát se jí zúčastní Zeman, premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala. Rozhodující ale bude až schůzka s majiteli NWR.

Spolumajitel NWR, miliardář Zdeněk Bakala, už dopisem informoval prezidenta Zemana, že je ochoten se s ním setkat a mluvit o situaci v OKD. Schůzka by mohla proběhnout do 14 dnů.

Podnikatelova kancelář v prohlášení sdělila, že mu osud společnosti a jejích zaměstnanců není v žádném případně lhostejný. „Zájmu prezidenta i premiéra o situaci OKD si váží a je připraven s nimi o věci osobně hovořit, bude-li to kterýkoli z ústavních činitelů ČR považovat za patřičné,“ uvedla také.

Do Lán přijel i premiér

Sobotní jednání poradního týmu prezidenta Miloše Zemana k situaci v těžební společnosti OKD a Moravskoslezském kraji začalo v Lánech kolem 10:00 a skončilo před třetí hodinou. Schůzky se zúčastnil i premiér Rusnok.

Mezi prezidentovi poradce patří třeba šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba nebo místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Tým vede prezidentův kancléř Vratislav Mynář (SPOZ).

Bakala by měl navrhnout další strategii

„Samozřejmě pan prezident bude očekávat, s jakým návrhem pan Bakala chce přijít,“ uvedl Mynář, podle něhož by měl český podnikatel ukázat odhodlání situaci řešit a navrhnout určitou strategii. „Samozřejmě pokud by pan Bakala chtěl přijít na zdvořilostní návštěvu, tak si umím představit, že k té schůzce nedojde,“ podotkl také hradní kancléř.

Rusnok již v pátek prohlásil, že nepochybuje o tom, že kdyby majitelé OKD přistoupili k jednání se státem jako džentlmeni, bylo by reálné prodloužit těžbu v dole Paskov do roku 2016.

Firma NWR chce důl, v němž pracuje téměř 3000 horníků, uzavřít 31. prosince 2014, protože podle ní nebude ve střednědobém výhledu konkurenceschopný. S výpomocí státu by prý mohl podle NWR fungovat do roku 2018.

Takovou pomoc ale ve středu odmítla Rusnokova úřednická vláda, když oznámila, že nebude ani dotovat soukromého vlastníka, ani kupovat důl Paskov, aby jej provozoval stát. S vlastníky chce ale stát o pokračování těžby jednat.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl Bakala.