Porsche svolává skoro 60 tisíc aut, mohou mít vadný přívod paliva

Porsche Macan Turbo

Porsche Macan Turbo

Německý výrobce luxusních automobilů Porsche svolá po celém světě do servisu téměř 60 tisíc aut. Může se u nich projevit problém s těsněním u přívodu paliva do motoru. Pro dceřinou firmu automobilového koncernu Volkswagen jde o jednu z větších svolávacích akcií v její historii.

Svolávací akce se týká modelů Macan S a Macan Turbo s benzinovým motorem. Téměř třetina svolávaných aut je ve Spojených státech, zhruba 3500 v Kanadě a více než 3600 v Německu. Podle automobilky má svolávací akce čistě preventivní charakter, případný defekt prý nepředstavuje přímé nebezpečí.

Mateřská společnost Volkswagen se nyní potýká s největším skandálem v osmasedmdesátileté historii koncernu. Automobilka v září přiznala, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instalovala software, který umožňuje manipulovat s měřením emisí.

Aféra přechodně srazila tržní hodnotu podniku až o třetinu, donutila k odchodu dlouholetého generálního ředitele Martina Winterkorna a vedla k vyšetřování po celém světě. Následkem skandálu vykázal Volkswagen tento týden svou první čtvrtletní ztrátu za více než dvě desetiletí.