Postsovětské maximum překonáno. Těžba ropy v Rusku přesáhla 11 milionů barelů denně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Těžba ropy v Rusku se v loňském roce vyšplhala na nové postsovětské maximum 11,16 milionu barelů denně. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva energetiky. V předchozím roce činila ruská produkce ropy 10,98 milionu barelů denně.

Ministr energetiky Alexander Novak již dříve uvedl, že v letošním roce by těžba ropy v Rusku mohla mírně klesnout. Organizace zemí vyvážejících ropu se začátkem prosince s Ruskem a dalšími spojenci domluvila na snížení dodávek ropy na trh o 1,2 milionu barelů denně.

Cílem dohody je podpořit ceny ropy, které se minulý týden kvůli obavám z převisu nabídky nad poptávkou dostaly na nejnižší úrovně za jeden a půl roku. Rusko se v rámci této dohody zavázalo snížit těžbu o 230 tisíc barelů denně z říjnové úrovně 11,41 milionu barelů denně. Dohoda o omezení těžby je sjednána na první polovinu letošního roku.

Snahu kartelu OPEC a jeho spojenců o podporu cen ropy a omezení nadbytečných dodávek na trh komplikuje mimo jiné pokračující růst produkce ve Spojených státech. Ty se loni s těžbou 11,6 milionu barelů denně staly největším světovým producentem ropy, napsala agentura Reuters.