Požár v závodě Juty v Turnově způsobil škodu 160 milionů korun. Obnova potrvá nejméně rok

Požár turnovské textilky Juta

Požár turnovské textilky Juta Zdroj: ČTK / Petrášek Radek

Požár turnovské textilky Juta
Požár turnovské textilky Juta
Požár turnovské textilky Juta
Požár turnovské textilky Juta
Požár turnovské textilky Juta
6
Fotogalerie

Obnova požárem zničené výrobní haly Juty v Turnově potrvá minimálně rok či rok a půl, uvedl majitel firmy, bývalý senátor Jiří Hlavatý. Nevybavuje si, že by některý z jeho závodů zasáhl tak velký požár jako v noci na dnešek. Podle prvního odhadu je škoda 160 milionů korun. Výrobu hodlá Juta v turnovském závodě zachovat, pracuje tam zhruba 80 lidí a Hlavatý nikoho nehodlá propouštět. Hasiči před 20:00 dokončili rozebírání a dohašování materiálu ze zasažené haly. Přes noc na čtvrtek bude ještě na místo dohlížet jednotka místních hasičů.

„Nepočítám s tím, že bychom snižovali stavy lidí. V žádném případě. Lidé, co tam jsou, budou dál zaměstnaní a převedení na jinou práci,“ řekl Hlavatý. Přímo v turnovském závodě mají podle něj ještě jednu výrobní halu, která nebyla požárem zasažená.

Co požár způsobilo, majitel zatím neví. „Je to špatné, hrozné, člověk je vyvedený z míry. Nikdy se nám nic takového nestalo v takovém rozsahu. Občas se něco stane, ale takový rozsah nikdo z nás nepamatuje,“ řekl. „Ale rozhodující je, že se nikomu nic nestalo,“ zdůraznil. V turnovském závodě hořelo i v červenci 2021, tehdy šlo o požár střechy. V říjnu 2012 vyjížděli hasiči do turnovské Juty k požáru vzduchotechniky.

Požár zničil Jutě v turnovském závodu dvě haly, z toho jednu výrobní zaměřenou na netkané textilie. „Byla komplet celá zničená, jak výrobní stroj, tak i hala. Budeme se s managementem radit, jak dál postupovat, jak se co nejrychleji dostat zpátky do výroby. Každopádně chceme výrobu v té hale obnovit. My odhadujeme, že nám to bude trvat třeba rok, rok a půl, protože jde nejenom o výstavbu nové výrobní haly, ale jde i o to koupit nový výrobní stroj,“ dodal Hlavatý.

Požár byl hasičům nahlášen v úterý po 22:00, vyhlásili zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu. Pod kontrolu dostali hasiči požár ve středu kolem 2:00.

Turnovský závod je jedním z několika závodů největší české textilky v Česku, která v 17 závodech zaměstnává přes 2000 lidí. Těžiště výroby má Juta ve Dvoře Králové nad Labem, kde má osm závodů. Společnost vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Firma vyváží do 64 zemí světa. Za loňský rok přesáhly tržby společnosti devět miliard korun, zisk před zdaněním byl 1,02 miliardy.