PPF může převzít Škodu Transportation, potvrdila Evropská komise

Škoda Transportation

Škoda Transportation Zdroj: ČTK

Evropská komise souhlasí s převzetím společnosti Škoda Transportation a několika dalších firem v Česku, ve Finsku a na Kypru investiční skupinou PPF Petra Kellnera. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě s tím, že transakce nevyvolávají obavy z ohrožení hospodářské soutěže.

V Nizozemsku sídlící finanční skupina PPF Group tak kromě Škody Transportation může podle komise převzít také v Česku sídlící VÚKV, Škodu Investment a Bammer Trade. Ve Finsku PPF získá společnost Jokiaura Kakkonen a na Kypru holdingovou firmu Satacoto.

"Souhlas Evropské komise je jednou z důležitých podmínek dokončení celé obchodní transakce. Vypořádání by mělo proběhnout v průběhu dubna," uvedla mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Skupina Škoda Transportation s více než 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Vyrábí tramvaje, příměstské elektrické vlaky, lokomotivy, soupravy metra, trolejbusy nebo elektrobusy.

Skupina PPF, která Škodu Transportation koupila loni na podzim údajně za více než deset miliard korun, působí v bankovnictví a finančních službách, telekomunikacích, biotechnologiích, pojišťovnictví, nemovitostech a zemědělství.

Mezi zájemci o převzetí Škody Transportation byl skoro rok za favorita považován největší výrobce kolejových vozidel na světě, Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) z Číny. Poté do hry vstoupil konkurenční německý Siemens. Na začátku listopadu pak česká média také s odvoláním na nejmenované zdroje přišla s informací, že Škodu Transportation koupí Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského, nakonec se však stala kupcem Kellnerova PPF.