Praha si vyzkouší blackout. Zapojí se i armáda

Veřejné osvětlení, ilustrační foto

Veřejné osvětlení, ilustrační foto Zdroj: Euro - Tomas Novak

Hlavní město se připravuje na masivní výpadek elektřiny, chce nasimulovat blackout a zjistit, jak ho dokáže pražský magistrát zvládnout. Součástí cvičení bude evakuace cestujících z metra nebo vyprošťování lidí z výtahů. Zapojí se i policie, armáda a záchranná služba.

Cvičení za zhruba dva miliony korun má v plánu pražská radnice odstartovat ráno ve středu 26. února. Skončit by mělo v osm večer.

„Nasimulujeme situaci, že je jedenáct hodin večer a vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek dojde k přerušení dodávky elektrické energie do celé Prahy a části Středočeského kraje,“ uvedl pražský primátor Tomáš Hudeček. Dodal, že Pražanů by se nijak cviční blackout neměl dotknout.

Kromě záchranných a bezpečnostních složek se ho zúčastní i městské části, dopravní podnik nebo Pražská energetika. Zasedne také krizový štáb v čele s primátorem a vyhlásí stav nouze. „Cvičením se chceme připravit na krizi, která může nastat kdykoliv. Musíme prověřit, v jaké míře jsme připraveni tuto situaci řešit a zároveň poukázat na rezervy, která ze cvičení vzejdou,“ sdělil Hudeček.

Pražský magistrát zároveň s cvičením spustí webové stránky www.cviceniblackout.cz na kterých bude možné sledovat průběh, včetně důležitých informací k blackoutu.

Zástupci města se na následky blackoutu nedávno jeli podívat i do Slovinska. S posledním velkým výpadkem se Praha potýkala loni, způsobil ho červnový požár trafostanice Šeberov, o proud kvůli němu přišla polovina města. Časté problémy mívá i rozvodna Chodov.