Pražská teplárenská patří francouzské skupině Veolia. Její odkup od EPH posvětil ÚOHS

Veolia

Veolia Zdroj: profimedia.cz

Holešovický horkovod
Převážná část tepla pro Prahu je přiváděna z mělnické elektrárny
3
Fotogalerie

Společnost Pražská teplárenská (PT) definitivně patří francouzské společnosti Veolia Česká republika. Ta ji koupila od Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Obchod posvětil antimonopolní úřad, uvedla to mluvčí Veolie Marcela Dvořáková.

Za kolik Veolia společnost získala, strany nezveřejnily. „Akvizice takto významné společnosti je pro skupinu Veolia zásadní, i s ohledem na proměnu, kterou teplárenství v ČR prochází. Věřím, že i s pomocí PT bude energetická divize skupiny Veolia úspěšně čelit velkým environmentálním výzvám, které nás v nedaleké budoucnosti čekají. Zároveň bych chtěl ubezpečit všechny zákazníky PT, že pro ně tato akvizice nebude mít žádný negativní dopad,“ uvedl generální ředitel společnosti Veolia Energie ČR Reda Rahma.

Nově získaná společnost doplní akvizici Pražské teplárenské - Levý břeh (PT LPZ), která zásobuje teplem levobřežní část Prahy a kterou Veolia převzala v roce 2016. Na severu Prahy je pražská teplárenská síť napojena na 34 kilometrů dlouhý tepelný napáječ z Elektrárny Mělník, kde se teplo vyrábí při tzv. kogeneraci, což je souběžná výroba tepla a elektřiny.

EPH miliardáře Daniela Křetínského, který je také spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, jež provozuje ekonomický web E15.cz, držela v PT stoprocentní podíl prostřednictvím společnosti EP Energy. 

V roce 2017 získal Křetínský od Prahy v teplárně čtvrtinový podíl. Tyto akcie byly tehdy ohodnoceny na 3,1 miliardy korun.

Veolia je v hlavním městě rovněž většinovým vlastníkem Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které mají na starosti distribuci vody. Menšinovým vlastníkem je Praha. PVK má vodovodní síť do roku 2028 pronajatou od městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Po vypršení termínu se stoprocentním vlastníkem stane Praha.

Veolia zaměstnává po celém světě téměř 180 tisíc lidí. V Česku Veolia Energie ČR a její dceřiné společnosti působí v Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji a také v Praze. Společnost má zhruba 1600 zaměstnanců.