PRE loni zvýšila zisk na necelé tři miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7/ Tomas Blazek

Pražská energetika (PRE) loni zvýšila čistý zisk meziročně o 28 procent na 2,88 miliardy korun. Podle mluvčího Petra Holubce firmě pomohlo snížení nákladů a pokles nákupních cen elektřiny.

Z prodeje elektřiny PRE loni vykázala hrubý zisk 6,25 miliardy korun. Dalšími faktory, které přispěly k růstu zisku, byla podle Holubce restrukturalizace prodejních tarifů a zajištění proti změnám měnového kurzu. Firma také získala asi 200 milionů po vyřešení dlouhodobého sporu se společností ČEZ o distribuční poplatky.

PRE se stejně jako ČEZ a E.ON loni potýkala se sílící konkurencí menších energetických firem na trhu. Ve snaze bojovat proti odlivu klientů PRE začala nabízet různé slevy či dodávky s pevně stanovenou cenou.

V letošním roce nicméně zdražila PRE elektřinu v průměru o 2,7 procenta. Rostla cena elektřiny na burze a firma do zdražení promítla příspěvek na obnovitelné zdroje. Představenstvo navrhuje výplatu dividendy za rok 2011 520 Kč před zdaněním na akcii.

Skupina Pražská energetika se sídlem v Praze je jedním z hlavních dodavatelů elektřiny v ČR. Zaměstnává asi 1300 lidí, elektřinu dodává více než 700 tisíc zákazníků. Základní aktivity se soustřeďují na prodej elektřiny, obchodování s elektřinou, její distribuci a doplňkové energetické služby. Významným akcionářem PRE je německý energetický koncern EnBW.