Překvapení: Šéf ČEZu Roman končí

Martin Roman, ČEZ

Martin Roman, ČEZ Zdroj: E15

Premiér Petr Nečas se rozhodl odvolat z vedení energetické společnosti ČEZ Martina Romana. Tvrdí to alespoň servery lidovky.cz a motejlek.com s odvoláním na nejmenované zdroje. Novým generálním ředitelem společnosti se má údajně stát současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. Podle mluvčího vlády Roman odchází na vlastní žádost.

Roman, který je v čele ČEZu od roku 2004, by prý měl skončit v nejbližších dnech, nejpozději do jednoho týdne.

„Předseda vlády se v minulých týdnech rozhodl, že vymění generálního ředitele a předsedu představenstva ČEZ. Chce, aby se nový šéf elektrárenské společnosti plně soustředil na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Martin Roman se přesune do čela dozorčí rady. Novým generálním ředitelem se stane současný výkonný ředitel Daniel Beneš,“ řekl Lidovým novinám zdroj z okolí premiéra.

Martin Roman odmítl informaci potvrdit. Není ani jasné, z jakého důvodu odchází. Vláda i ČEZ zatím oficiálně pouze potvrdily, že Roman odchod plánoval a jde o jeho iniciativu. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ČTK sdělil, že Roman premiéru Nečasovi před několika měsíci oznámil, že by chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. „Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal,“ uvedl podle Kříže Roman.

Podobně mluví i mluvčí vlády Jan Osúch: „Mohu pouze potvrdit, že pan Roman odchází na vlastní žádost. Žádný bližší komentář k tomu nyní nemohu poskytnout,“ řekl.

Podlehl Nečas kmotrům?

Podle serveru motejlek.com je za odvoláním tlak „kmotrovské lobby“ v souvislosti s dalším vlivným mužem ČEZu - Vladimírem Schmalzem, který v polostátním gigantu řídí úsek fúzí a akvizic. Ten se podle Motejlka postavil na stranu pražského primátora Bohuslava Svobody, tedy právě proti lidem kolem podnikatele Romana Janouška. „Kmotři proto chtějí demonstrovat sílu a Schmalze, vlivného člena ODS a pražského zastupitele, 'popravit',“ píše Motejlek

Roman se však za Schmalze postavil a premiér Nečas, „zřejmě už ovládaný kmotry“, ho odvolal, uzavírá Motejlek.

ČEZ je největší energetickou společností v Česku a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard korun a jeho většinovým akcionářem je stát. Ten ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Firma v letošním 1. pololetí vykázala zisk před zdaněním 31,67 miliardy korun a výnosy 103,55 miliardy korun.