Připravte se na arbitráž. Zahraniční solárníci chtějí své investice zpět

solární panely (foto E15)

solární panely (foto E15) Zdroj: Eduard Erben, E15

Zahraniční solárníci ze Sdružení provozovatelů solárních elektráren International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) ohlásili, že začátkem roku podají arbitrážní žalobu na Českou republiku kvůli náhradě finančních škod. Informoval o tom generální sekretář klubu IPVIC Frank Schulte. Za ztrátou vidí retroaktivní změnu české legislativy.

„Ta v rozporu s původní úpravou zavedla zcela nový 26procentní odvod z výnosů solárních elektráren,“ sdělil mediální zástupce IPVIC Michal Donath. Dodal, že právním podkladem pro arbitrážní řízení budou ustanovení bilaterálních mezistátních smluv na ochranu investic a Smlouvy o energetické chartě.

Arbitrážní řízení chce IPVIC odstartovat v prvním čtvrtletí příštího roku, původně mělo začít už v červenci, zdrželo se ale kvůli dohadům investorů nad výší požadované částky. Přesné údaje chce sdružení podle Donatha sdělit až v průběhu arbitrážního řízení. Podle dřívějších informací by mělo jít řádově minimálně o miliardy korun.

Podnikatelé se zároveň podle Schulteho snažili také domluvit s českou stranou na smírném řešení. „Česká vláda však na naše snahy nereagovala. Zaznamenali jsme naopak, že ještě připravuje další prodloužení diskriminačních a retroaktivních kroků proti našemu odvětví. Přitom však nebere v úvahu významné finanční prostředky našich členů investované v dobré víře a v souladu s platnou českou legislativou,“ uvedl dále Schulte. Ministerstvo financí věří, že ve sporu obstojí, již dříve to uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Arbitrážní řízení se podle IPVIC uskuteční podle mezinárodních arbitrážních pravidel a arbitrážní nález lze očekávat v roce 2014. Mezi členy IPVIC patří například německá firma Voltaic Network, lucemburská společnost Radiance Energy Holding, švýcarská Antaris Solar nebo německý soukromý investor Milos Schubert.

: