Pro Tatru se rýsuje kontrakt v Indii na sto vozů k raketám

Tatra

Tatra Zdroj: tatra.cz

Kopřivnický výrobce nákladních automobilů Tatra se zřejmě bude podílet na dodávce 104 vozů pro indickou armádu. Ta má totiž podle tamního listu Economic Times v úmyslu postavit dvě čety s raketomety Pinaka osazenými právě na nových tatrovkách. Další vozy by sloužily jako doprovod a podpora raketových nosičů. Armáda už údajně dohodla cenu a kontrakt teď musí ještě schválit indická vláda.

Tatrovky by se přitom paradoxně nakupovaly patrně od státem vlastněné dodavatelské firmy BEML, která se na jaře ocitla kvůli dodávkám pro armádu v centru korupčního skandálu, jejž zkoumá i tamní Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI). Šéf BEML Natarajan musel v pondělí na nátlak CBI svůj post opustit.

Kopřivnická automobilka ale do Indie nedodává kompletní vozy a nemá tam ani přímé zastoupení. Na vyzbrojování indické armády se podílí jen jako dodavatel několika částí automobilu prostřednictvím dalších firem včetně BEML. Podle dostupných odhadů činí dodávky kopřivnické Tatry na celém vozidle zhruba třetinu.

„Pokud si indická armáda objedná nějaké další vozy Tatra, bude je objednávat od společnosti BEML a my budeme pro tyto dodávky zajišťovat potřebné komponenty,“ řekl deníku E15 generální ředitel kopřivnické Tatry Ronald Adams. „V tuto chvíli zajišťujeme některé objednávky pro Indii, nemáme však konkrétní informace o tom, že by byly určeny tomuto konkrétnímu odběrateli,“ dodal.

Skandál vypukl v březnu, kdy velitel armády V. K. Singh obvinil indického lobbistu Tédžindera Singha, že mu před půldruhým rokem nabídl úplatek 140 milionů rupií (zhruba padesát milionů korun) za nákup šesti set vozů Tatra. Lobbista obvinění odmítl. Od té doby tamní úřady dodávky pro armádu zkoumají.

V Kopřivnici nyní čekají, zda se indičtí vyšetřovatelé z CBI ohlásí i u nich. I když je tuzemská Tatra pouze subdodavatelem některých dílů, vyšetřovatelé se podle tamních médií rozhodli pro inspekci přímo v Kopřivnici. Tatra údajně nedodávala nejmodernější technologie do aut tak, jak bylo ujednáno.

„Máme tytéž informace z médií, jako ostatní. Četli jsme uvedené zprávy v indickém tisku, nicméně dosud nás nikdo ze CBI nekontaktoval,“ podotkl Adams. Od spojení s korupčním skandálem se Tatra již dříve důrazně distancovala.

Indie je pro Tatru tradičním odběratelem. Za poslední čtvrtstoletí si tamní armáda pořídila zhruba sedm tisíc tatrovek, nejen jako rampy pro odpalování raket, ale i k přepravě dalších zařízení.