Problém s ruskou ropou má řešení, zní z Ukrajiny

Ropovod

Ropovod Zdroj: profimedia.cz

Ropovod, ilustrační foto
Ropovod, ilustrační foto
Ropovod, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Šéf ukrajinského podniku Ukrtransnafta Mykola Havrylenko podle agentur prohlásil, že se podařilo nalézt technické řešení problému se znečištěnou ruskou ropou v ropovodu Družba a že Kyjev očekává obnovení dodávek na počátku května.

"Technické řešení se našlo. Myslím, že ke konci první květnové dekády jižní větev Družby začne pracovat stabilně," řekl Havrylenko podle agentury TASS. Ukrajinský představitel ocenil, že jednání v Minsku, kterého se zúčastnili také manažeři z Ruska, Běloruska a Polska, bylo "naprosto korektní a profesionální".

Ukrajina a Bělorusko pozastavily přepravu ropovodem Družba s odvoláním na prudké zhoršení kvality ropy. Dovoz ruské ropy rovněž zastavilo Polsko, Německo a Slovensko, čímž spustily vzácnou krizi s dodávkami od druhého největšího exportéra ropy na světě, poznamenala agentura Reuters. Ruskou ropu přestalo odebírat rovněž Česko.

Problém se objevil minulý týden, kdy nejmenovaný ruský producent surovinu kontaminoval vysokými dávkami organického chloridu, který se používá ke zvýšení produkce ropy. Před transportem je ale nutné ho z ropy odstranit, protože může poškodit rafinerie.

Kvůli kontaminaci ruské ropy a problémům s tím spojeným se nyní zvyšují ceny této suroviny ve světě. Ve čtvrtek se cena klíčové severomořské ropy Brent letos poprvé dostala nad 75 dolarů za barel.