Prodá ČEZ Počerady a Chvaletice? Cena by mohla být až 40 miliard

Energetická společnost ČEZ dnes oficiálně oznámila, že uvažuje o prodeji elektráren Počerady a Chvaletice. Zájem o ně již dříve projevily společnosti Czech Coal a EPH. Bezprostředním důvodem zamýšleného prodeje je nejistota dodávek uhlí od roku 2013 kvůli dosud neskončeným jednáním s dodavatelem paliva, společností Czech Coal, uvedl mluvčí firmy Ladislav Kříž. Do obou elektráren je třeba investovat, aby splnily nové emisní limity platné od roku 2016.

„Vzhledem k odhadovanému podílu na hodnotě společnosti bychom očekávali, že prodejní cena za obě elektrárny by mohla dosáhnout 30 až 40 miliard korun,“ odhadují analytici Patria Finance. Zároveň připomínají, že výroba elektřiny z uhlí je výhodná při nízkých cenách emisních povolenek, což je současný stav.

Nabídky na koupi elektráren mohou podat i další uchazeči, uvedl ČEZ. „Konečné rozhodnutí o prodeji nebo o ponechání a rozvoji obou zdrojů ve vlastním portfoliu bude záviset zejména na výši nabídek, bilanci hnědého uhlí, kterým Skupina ČEZ bude v dalších letech disponovat, a ekonomické perspektivě provozovaní těchto zdrojů,“ sdělil mluvčí.

Analytiky zpráva o prodeji nepřekvapila. „Celkově zpráva není nová, je logické, že udělají všechny právní i ekonomické kroky k tomu, aby byli připraveni elektrárny prodat, vzhledem k tomu, že musí Czech Coal ukázat, že to myslí vážně a mít v rukou argument při vyjednáváních o dodávkách uhlí pro Počerady,“ sdělil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Obě elektrárny zatím neprošly druhou vlnou modernizace, která je nutná, aby splnily nové emisní limity. „Ta se týká elektráren Tušimice, Prunéřov a Ledvice. Ať již jde o komplexní obnovu v případě Tušimic a Prunéřova nebo o výstavbu zcela nového bloku v Ledvicích, jde o investice v řádu nad 20 miliard korun,“ podotkl Kříž.

V současnosti je již shromážděná dokumentace pro předinvestiční prověrky zájemců a je připravovaná smluvní dokumentace. Zároveň se vyčleňuje elektrárna Počerady do samostatné akciové společnosti. Elektrárna Chvaletice byla vyčleněná s tímto záměrem už dříve. Vyčlenění obou elektráren umožní podle Kříže flexibilitu v probíhajících strategických jednáních.

Elektrárnu Počerady tvoří pět bloku s celkovým instalovaným výkonem 1000 MW. Do provozu byly uváděny v letech 1970 až 1977. V 90. letech byla elektrárna odsířena a její provoz ekologizován. Ročně elektrárna vyrobí zhruba šest TWh elektřiny spalováním hnědého uhlí z pět kilometrů vzdáleného lomu Vršany.

Celkový instalovaný výkon chvaletické elektrárny, kterou tvoří čtyři bloky, je 800 MW. Ppostavena byla v letech 1973 až 1979 na území bývalých Mangano-kyzových závodů. Emise oxidu siřičitého se snížily díky odsiřovacímu zařízení, jehož technologie je založena na principu mokré vápencové vypírky. Odsíření bylo dokončeno v roce 1998.