Prodávat v rublech? Katastrofa, zní z Aircraft Industries

Kunovická továrna Aircraftu Industries

Kunovická továrna Aircraftu Industries Zdroj: Aircraft Industries

Výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic na Uherskohradišťsku stojí prudký pokles hodnoty rublu desítky milionů korun. Aircraft Industries čeká, jak se bude kurz ruské měny nadále pohybovat. Podle toho upraví své plány na příští rok. Firma má ruské majitele a Rusko je pro ni stěžejním trhem.

Tento týden ztrácí ruská měna kolem 20 procent a země je na prahu své první měnové krize od roku 1998, kdy rychlý pád rublu zavedl Rusko do platební neschopnosti a lidé ztratili většinu úspor. Od počátku roku ztrácí rubl přes 50 procent a jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě, přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.

„Dodávat v rublech je pro nás nyní katastrofa. Strašně nás to poškozuje,“ řekla generální ředitelka společnosti Ilona Plšková. Situace se podle ní neustále mění.

„Přesné dopady na naše hospodaření budeme znát na začátku příštího roku. Podle nich budeme přemýšlet o tom, zda budeme schopni realizovat náš plán,“ dodala generální ředitelka. Majitelé Aircraft Industries, ruský průmyslový holding UGMK, podle ní společnost podporují.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na téměř osmdesátiletou tradici závodu na leteckou výrobu v Kunovicích. Společnost na konci loňského roku zaměstnávala 933 lidí a loni vykázala tržby za více než dvě miliardy korun. Rusko nadále zůstává jejím hlavním odbytištěm, byť firma se prosazuje i jinde. Letos například dodala první letadlo do Nepálu a chystá se i na další trhy v jižní Asii.