Prodej aut v USA v květnu stoupl o 26 pct, zaostal za očekáváním

výroba automobilů

výroba automobilů Zdroj: profimedia.cz

Prodej osobních a nákladních aut v USA se v květnu zvýšil o 25,7 procenta na 1,33 milionu vozů. V celoročním přepočtu se prodalo 13,78 milionu vozů, což je mnohem méně, než čekali analytici. Ekonomové upozorňují, že automobilový trh v USA po prudkém růstu v prvních čtyřech měsících začíná zpomalovat. Prodej aut byl v posledních měsících jedním ze světlých bodů ekonomiky.

Analytici v anketě agentury Thomson Reuters očekávali, že v květnu se prodá v celoročním přepočtu až 14,5 milionu vozů. Od počátku letošního roku prodej překročil ve všech měsících hranici 14 milionů vozů a v únoru dokonce stoupl až na 15,1 milionu, což bylo nejvíce za čtyři roky.

Chrysler, který kontroluje italská automobilka Fiat, dnes uvedl, že jeho prodej v květnu stoupl o 30 procent a byl pro tento měsíc nejvyšší za pět let. Prodej Fordu se zvýšil o 13 procent a General Motors o 11 procent. Japonská Toyota prodala o 87 procent více vozů a Nissan o 21 procent. Všechny tyto údaje jsou však nižší, než se čekalo. Volkswagen v květnu zvýšil prodej o 28 procent.

Podle analytiků ke zpomalení růstu prodeje přispělo teplejší počasí na počátku roku, které přimělo některé zájemce o nový vůz k dřívější koupi. Snížení cen pohonných hmot také zmírnilo tlak na spotřebitele, aby se zbavili svých vozů s vysokou spotřebou a koupili si úspornější vůz. Zájem o úsporné vozy byl jedním z hlavních pohonů poptávky po nových autech v předchozích měsících.

Automobilový průmysl se nyní třetím rokem snaží oživit z prudkého poklesu, který způsobil v roce 2009 krach automobilek GM a Chrysler. Za deset let do roku 2007 se v zemi prodalo kolem 17 milionů vozů ročně, loni to bylo jen 12,8 milionu vozů.

Prodej aut je také jedním ze sledovaných indikátorů spotřebitelské poptávky a ochoty Američanů nakupovat drahé zboží, napsaly agentury AP a Reuters.