Prodej aut v západní Evropě opět vzrostl, letos se má prodat přes 14 milionů aut

Showroom BMW

Showroom BMW Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Yannick Soler via Flickr

Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v květnu meziročně zvýšil o 14 procent na 1,069 milionu. Uvedla to dnes výzkumná společnost LMC Automotive. Předpověděla zároveň, že v celém letošním roce prodej vzroste o téměř šest procent na více než 14 milionu vozů.

Analytik LMC Emiliano Lewis poukázal na pokračující oživení prodeje v Itálii i na silnou poptávku v Německu a ve Francii. Německo, které je největším automobilovým trhem v Evropě, minulý týden oznámilo nárůst květnového prodeje o 12 procent na zhruba 287 tisíc vozů. Ve Francii prodej vzrostl o 22 procent a v Itálii dokonce o 27 procent, uvedla agentura Reuters.

V Británii se prodej aut v květnu zvýšil pouze o 2,5 procenta. Podle britského Sdružení výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT) by relativně pomalý růst poptávky mohl odrážet nejistotu před červnovým referendem o setrvání Británie v Evropské unii.

Zprávu o květnovém prodeji automobilů v celé EU zveřejní 16. června Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Úterní údaje českého Svazu dovozců automobilů ukázaly, že prodej nových osobních aut v České republice v květnu vzrostl o 34 procent a dostal se na nový měsíční rekord 24 335 vozů.