Prodej CNG do aut letos vzroste o třetinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Robert Basic via Flickr

Na konci letošního roku by v Česku mohla být stovka plniček na stlačený zemní plyn (CNG). Jen plynárenské společnosti Vemex, E. ON Energie a RWE Energo se chystají otevřít 17 plniček. K nim se přidá také výrobce plnicích zařízení Vítkovice Machinery Group, který má v příštích letech v plánu postavit 25 plnicích stanic pod značkou CNG Vitall. Nyní je v tuzemsku 75 plnicích stanic.

„Očekáváme, že letos objem prodaného CNG vzroste meziročně o více než třetinu z loňských třiceti milionů na čtyřicet milionů metrů krychlových,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu.

Do konce roku 2017 by čeští řidiči mohli tankovat plyn u 150 až 170 plnicích stanic, které by bez problémů dokázaly obsloužit přes dvacet tisíc aut na plyn. Nyní jezdí v Česku podle oficiálních statistik necelých devět tisíc vozidel na CNG, z nichž je 527 autobusů. Zástupci plynárenských společností nicméně odhadují, že ve skutečnosti může na stlačený zemní plyn jezdit ještě o polovinu aut více, která jejich majitelé dovezli ze zahraničí.

CNG čerpačky v ČR (11.12.2014)CNG čerpačky v ČR (11.12.2014) | mscCNG čerpačky v ČR (11.12.2014)

Plynaři se příliš nebojí, že by jejich letošní plány zkřížil levný benzin a nafta, jejichž ceny padají díky propadu cen ropy na světových trzích. „Nyní se úspora proti autu na benzin pohybuje kolem 35 procent, loni to při vyšších cenách pohonných hmot bylo 60 procent,“ říká Šimek. Nicméně pokud by měla ropa zůstat levná déle, klesne také velkoobchodní cena zemního plynu a nákladová výhoda CNG se zase přiblíží loňským hodnotám.