Prodej zbrojovky: stát chce až 320 milionů korun

VOP Šternberk

VOP Šternberk Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany má už hrubou představu o tom, kolik by mohlo získat prodejem formálně zaniklé státní zbrojovky ve Šternberku. Z vládního materiálu, který má deník E15 k dispozici, vyplývá, že nemovitý majetek byl koncem minulého roku předběžně oceněn minimálně na 169 milionů korun, hodnota movitého majetku pak představuje něco přes deset milionů.

Výsledná suma se však může zvýšit. „V ideálním případě bychom mohli získat až 320 milionů. Bude záležet na poradci, aby cenu podniku přesně vyspecifikoval,“ řekl mluvčí rezortu obrany Jan Pejšek.

Soutěž na poradenskou firmu, která areál továrny včetně předem určeného movitého majetku znovu ohodnotí a následně připraví výběrové řízení na zájemce o privatizaci, vypsalo ministerstvo předminulý měsíc. „Důvodem prodeje je nadbytečnost výrobních kapacit. Jediným kritériem pro posouzení nabídek na koupi lokality Šternberk bude cena,“ píše se v dokumentu.

Výměra šternberského areálu je 424 tisíc metrů čtverečních, z toho výrobní plochy tvoří téměř 19 tisíc metrů čtverečních. Podle nedávného vyjádření generálního sekretáře rezortu Jana Vylity by se měl prodej uskutečnit nejpozději do prosince.

Ministerstvo v roce 2010 sloučilo zbrojovky ve Šternberku a v Novém Jičíně do jednoho podniku s názvem VOP CZ. Už od loňska se chce zbavit vojenských provozů právě ve Šternberku a soustředit výrobu do Nového Jičína, protože armáda nemá pro obě továrny zakázky. Od začátku ledna má vojenskou část šternberského podniku i se zhruba stovkou zaměstnanců pronajatou firma Excalibur Army, která je nejvážnějším zájemcem o privatizaci.

Podle odborářů je však otázka, zda prodávat i civilní provozy, protože ty mají v posledních letech kontraktů dostatek. „Přesunutí civilní výroby, důležitých strojů a dalších technologií ze Šternberka do Nového Jičína způsobí rozsáhlejší propouštění, než je nezbytně nutné ještě před uskutečněním vlastního prodeje,“ napsaly na začátku roku odbory šéfovi rezortu obrany Alexandru Vondrovi (ODS). V reakci na dopis úřad rozhodl, že především zakázku za sto milionů korun od britské firmy Terex UK a některé další se do začátku září přesouvat nebudou.