Prodeje General Motors rostou. I přes svolávání vozů

Chevrolet Cruze (ilustrační foto)

Chevrolet Cruze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Doerfer via Wikimedia

Zprávy o smrtelných nehodách a následném svolávání vozů nevěstily pro General Motors (GM) nic dobrého. Výrobce nakonec musel povolat do servisů více než 28 milionů svých aut. Na prodejích se to ale paradoxně neprojevilo, čísla totiž stoupají.

Události posledních měsíců ukazují, že obří svolávání vozů do jisté míry automobilce pomáhá. To, co vypadalo jako obrovská nepřízeň osudu, se nakonec mění ve velkou příležitost, jak píše Reuters.

Do servisů se například vrácejí lidé, kteří by jinak pobočku General Motors nenavštívili. „V mnoha případech se jedná o zákazníky, které jsme neviděli léta,“ potvrzuje Robbie Longová, ředitelka prodejů v dealerství Ray Chevrolet nedaleko Chicaga ve státě Illinois.

Stovky zákazníků, kteří přivezli své auto do servisu, nakonec odjíždějí novým vozem s širokou paletou dalších výhod navrch. Dealerství v americkém státě Maine například prodeji v americkém státě Maine, přibližně 15 procent prodaných nových vozů si odvážejí majitele „svolaných“ aut. Bezplatné opravy svolaných vozů jsou tak General Motors pomáhají tak uhradit režijní náklady a jsou pro firmu mírně ziskové.

Pozitivní vliv Mary Barraové

Na růst prodejů má ovšem pozitivní vliv také postoj současného managementu automobilky. Současná ředitelka automobilky Mary Barraová se podle webu 247wallst.com se dokázal odstřihnout od staré a málem zkrachovalé automobilky a přesvědčila zákazníky, že pro „nové“ General Motors je spolehlivost a bezpečnost vozů prioritou.

Zákazníci evidentně značce stále věří. Důkazem je meziroční nárůst červnových tržeb o jedno procento, za celé první pololetí 2014 pak o 2,5 procenta.