Produkce aut v Česku za čtvrtletí stoupla na 342 tisíc, Škoda vede

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Výroba osobních aut v Česku vzrostla v prvním čtvrtletí o 5,7 procenta na rekordních 342 516 vozů. Na Škodu Auto připadalo 59 procent produkce automobilek. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

Největší automobilka Škoda Auto zvýšila výrobu o tři procenta na 202 180 vozů a připadalo tak na ní 59 procent produkce automobilek. Následuje Hyundai se zvýšením produkce o tři procenta na 80 850 vozů a třetí je kolínská TPCA se zvýšením výroby o pětinu na 59 486 aut.

„Výsledky českých automobilek za první čtvrtletí naznačují, že nás čeká další rekordní rok. Díky silné domácí i zahraniční poptávce očekáváme za celý rok 2015 nárůst výroby okolo deseti procent,“ uvedl Vojtěch Opleštil z Automobilové expertní skupiny PwC ČR.

V minulém roce dosáhla tuzemská automobilová výroba rekordních 1,25 milionu osobních aut, což je meziroční růst o více než deset procent.

Výroba OA v ČeskuVýroba OA v Česku | SAP

Výroba autobusů se zvýšila o více než třetinu na 999 vozidel. Z toho 83 procent pocházelo od Iveco Czech Republic a 16 procent od SOR Libchavy. Výroba nákladních aut reprezentovaná kopřivnickou Tatrou se zvýšila o 31 procent na 201 vozidel. Produkce přívěsů a návěsů naopak o 15 procent klesla na 5207 kusů.

Výrobu motocyklů reprezentuje pouze značka Jawa Moto. Ta zaznamenala v prvním čtvrtletí pokles o 37 procent na 344 strojů.

EU hlásí za březen nejrychlejší růst
Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii vzrostl v březnu o 10,6 procenta na 1,604 milionu. Březen byl devatenáctým měsícem nepřerušeného vzestupu a jeho růstové tempo bylo nejvyšší za poslední rok, uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za celé první čtvrtletí se počet nových registrací osobních vozů zvýšil meziročně o 8,6 procenta na 3,5 milionu.