Propad cen uhlí srazil zisky největšího těžaře v EU o 79 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Globální uhelné drama pokračuje. Čistý zisk polské těžařské společnosti Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) klesl v prvním pololetí o 79 procent na 167 milionů zlotých (zhruba miliardu korun). Největší producent koksovatelného uhlí v Evropské unii dnes uvedl, že jeho ziskovost utrpěla propadem cen uhlí v Evropě.

Zisk JSW se ve druhém čtvrtletí snížil na zhruba 25 milionů zlotých. Ředitel JSW Jaroslw Zagorowski minulý týden uvedl, že prudký pokles cen uhlí může srazit firmu za celý rok do ztráty, protože podnik nebude schopen tento vývoj kompenzovat dalším snižováním nákladů.

Zagorowski minulý týden rovněž sdělil, že JSW stále jedná o možném převzetí některých aktivit českého konkurenta New World Resources (NWR). JSW začátkem minulého měsíce oznámila, že jí NWR nabídla ke koupi některé své těžařské a koksárenské aktivity, včetně dolu Paskov ze společnosti OKD.

NWR se v prvním čtvrtletí kvůli poklesu cen uhlí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (zhruba dvě miliardy korun). Oznámila zároveň řadu úsporných opatření, včetně omezování stavů a snižování mezd smluvních zaměstnanců.

JSW loni uvedla, že delší dobu zvažovala spojení s NWR. Nakonec se však rozhodla, že na fúzi nepřistoupí a raději se zaměří na vlastní projekty.