Protiruské sankce se South Streamu nedotknou, tvrdí OMV

roury pro plynovod South Stream

roury pro plynovod South Stream Zdroj: South Stream Transport

Evropské sankce vůči Rusku nebudou mít žádný dopad na plánovaný plynovod South Stream, který má přepravovat ruský plyn do Evropy. Uvedl to šéf rakouské energetické společnosti OMV Gerhard Roiss.

Nejnovější sankce Evropské unie uvalené na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině se týkají například přístupu na finanční trhy či dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl. Nezahrnují však žádná opatření k omezení dodávek plynu, upozorňuje Reuters.

OMV v červnu podepsala s ruským plynárenským gigantem Gazprom konečnou dohodu o výstavbě rakouské větve plynovodu South Stream. Vůči projektu South Stream má však výhrady Evropská komise, která po březnovém připojení ukrajinského Krymu k Rusku proces schvalování výstavby tohoto plynovodu pozastavila. Komise tvrdí, že projekt South Stream v současné podobě odporuje antimonopolním pravidlům Evropské unie, protože nenabízí žádný přístup třetím stranám.

Možnosti tras plynovodu South StreamMožnosti tras plynovodu South Stream | E15

Roiss nicméně vyjádřil přesvědčení, že Brusel nakonec výstavbu plynovodu povolí. „Evropa by se sama střelila do nohy, kdyby výstavbě zabránila,“ prohlásil. Šéf OMV již v červnu upozornil, že Evropa ruský plyn potřebuje. Dodal, že v budoucnosti ho bude potřebovat ještě více, protože evropská těžba klesá.

South Stream má přivádět ruský plyn do západní Evropy přes Černé moře a Balkán, a vyhnout se tak Ukrajině. Celkové náklady na tento projekt se odhadují na 40 miliard dolarů (zhruba 825 miliard korun).