Provozní zisk EP Energy loni dosáhl skoro 300 milionů eur. Tržby mírně rostly

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: EP Energy

Fotovoltaická elektrárna Powersun v Hustopečích
Fotovoltaická elektrárna Powersun v Hustopečích
Elektrárna Opatovice
4
Fotogalerie

Energetické skupině EP Energy loni klesl provozní zisk EBITDA o 22 procent na 296 milionů eur (7,6 miliardy korun). Tržby skupiny mírně rostly na 1,8 miliardy eur (47,1 miliardy korun). EP Energy je součástí Energetického a průmyslového holdingu.

Takzvaná pro-forma EBITDA, vylučující mimořádné vlivy na hospodaření, stagnovala. Energetická společnost podle tohoto ukazatele loni vydělala 321 milionů eur ve srovnání s 323 miliony eur v roce 2017.

Na zisku společnosti se negativně projevily mimo jiné jednorázové odpisy kvůli spojení společnosti Plzeňská energetika s Plzeňskou teplárenskou v hodnotě 10 milionů eur, uvedla EP Energy. Nový společný podnik EP Energy provozuje spolu s městem Plzeň.

EP Energy je největším dodavatelem tepla v Česku. Skupina ovládá například Elektrárny Opatovice nebo Pražskou teplárenskou. Aktivní je také na slovenském trhu, kde ovládá druhého největšího místního distributora energií, společnost Stredoslovenská energetika.

EPH význam společnosti EP Energy postupně utlumuje ve prospěch své dceřinné firmy EP Infrastructure (EPIF). EPIF je mateřskou společností EP Energy. Agentura Fitch loni zvýšila úvěrový rating EP Energy o jeden stupeň z BB+ na BBB- se stabilním výhledem.