Průlomová fúze v Japonsku - spojí se Hitachi a Mitsubishi?

Hitachi

Hitachi

Přední japonské průmyslové společnosti Hitachi a Mitsubishi Heavy Industries začaly jednat o vzájemné fúzi. Agentuře Reuters to dnes sdělily tři informované zdroje. Spojení těchto společností by bylo průlomem ve světě japonských průmyslových firem, které se dosud fúzím vyhýbaly, protože je pokládaly za znamení neúspěchu.

Sloučení dvou konglomerátů, které patří v Japonsku k nejstarším a nejváženějším, by signalizovalo, že firemní Japonsko přijalo za svou fúzi jako prostředek ke snížení nákladů, posílení konkurenceschopnosti a k boji proti negativním dopadům silného kurzu jenu.

„Pokud se fúze potvrdí, bude to pro japonský průmysl příznivá zpráva. Japonské firmy si v zahraničních projektech infrastruktury nebudou vzájemně konkurovat, což zvýší jejich šance a pomůže to ekonomice celé země,“ řekl Kijoši Noda z investiční společnosti MU Investments.

Podle zdrojů se nejvyšší manažeři obou firem sešli k diskusím v oblastech jako budoucnost výroby elektřiny nebo chytré sítě. Jakmile však média o jednáních informovala a poté, co prezident Hitachi Hiroaki Nakaniši sdělil, že oznámení lze čekat ještě dnes, činitelé obou společností všechno popřeli a řekli, že žádné oznámení se neplánuje.

Pokulhávání za USA

Obě společnosti trpí vysokými náklady. Hitachi, která je největším japonským výrobcem průmyslové elektroniky, vykázala za poslední finanční rok do března první zisk za pět let a jejím cílem je dál redukovat počet dceřiných firem z nynějších zhruba 900.

Za posledních deset let Hitachi utrpěla úhrnnou ztrátu 14,3 miliardy dolarů, zatímco její americký rival General Electric měl za stejné období zisk 160 miliard dolarů. Mitsubishi Heavy, která je největší japonskou firmou těžkého strojírenství, trpí ztrátovostí v divizi leteckých motorů a lodí.

Fúze by vytvořila kolos s ročními tržbami 150 miliard dolarů, čímž by byl v průmyslu druhý na světě po General Electric. Z hlediska tržní hodnoty by ale spojená firma byla nadále poměrně malá proti GE, německému Siemensu nebo i proti švýcarsko-švédské ABB. Zatímco součet tržních hodnot obou firem nyní dělá asi 43 miliard dolarů, GE má tržní kapitalizaci 182 miliard dolarů.