Průmysl potvrzuje oživení. Tradičním tahounem byly opět automobily

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Dobrá čísla zahlásil dnes ČSÚ: Průmyslová výroba v Česku v září meziročně vzrostla o 7,1 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně poskočila dokonce o 16 procent. Analytici navíc přepokládají, že průmyslu by se mělo dařit i nadále. Naopak stavebnictví je podle statistiků stále v křeči a nic pěkného ho ani do budoucna nečeká.

Růst výroby v září navázal na srpnové zvýšení produkce, v osmém měsíci letošního roku se produkce průmyslových podniků meziročně zvýšila o 1,6 procenta.

V září k meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která posílila o 17,8 procenta. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků vzrostla o 13,8 procenta. Září však mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o dva pracovní dny více.

Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o čtyři procenta. V odvětví těžby a dobývání produkce poklesla o 8,3 procenta.

Za celé třetí čtvrtletí letošního roku se produkce průmyslových podniků zvýšila meziročně o 3,7 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 1,1 procenta. Třetí kvartál měl ve srovnání se stejným čtvrtletím předchozího roku o tři pracovní dny více.

Vývoj průmyslové produkce od roku 2007 do září 2013

2982525:normal690:true:true

Zdroj: ČSÚ

„Na trhu práce se ale zlepšující se situace v průmyslu zatím neprojeví – průměrný počet zaměstnanců se meziročně snížil o 0,9 procenta. Firmy budou i v nejbližších měsících využívat rezerv ve stávajících kapacitách a stále budou opatrné v přijímání nových zaměstnanců, ale v průběhu příštího roku by se to mělo projevit i na trhu práce,“ míní analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

„I když v posledních měsících průmysl vykazuje růst, začátkem roku ještě poměrně výrazně klesal. I přes poslední čísla tak za celý rok průmysl zřejmě vykáže mírný pokles,“ dodal analytik.

„Výsledek potvrzuje celkově pozitivní zprávy z ekonomiky, které za září přicházejí. Předpokládáme, že průmyslu by se mělo dařit i v dalších měsících, a potvrdí tak oživení ekonomiky,“ uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Stavebnictví stále v krizi

Současně Kozub upozornil, že zatímco průmyslu se daří výborně, stavebnictví je stále v křeči a nedaří se mu vymanit z krize: „Stavebnictví kleslo o 9,5 procenta, a to neznamená nic jiného než další špatný výsledek. Že se situace nezlepší do budoucna, ukazuje i stále menší počet vydaných stavebních povolení. Jejich hodnota je sice vyšší, ale to pouze znamená, že investoři zahájí několik větších projektů.“

Celkový zájem o stavební práce tím ale podle analytika neroste. Stavebnictví tak doplácí na celkově ještě utaženou ekonomiku s tím, že investoři v současnosti maximálně šetří a své projekty neustále přehodnocují.