Průmysl roste nejrychleji v historii Česka. Ceny vzrostly i v zemědělství

Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov

Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov
Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov
Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov
Strojírenská a slévárenská výroba Motor Jikov
5
Fotogalerie

Ceny průmyslových výrobců v listopadu zrychlily meziroční růst na 13,5 procenta z říjnových 11,6 procenta. Byl to nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. Zdražení zaznamenali i další výrobci. V zemědělství byly ceny meziročně vyšší o 14,6 procenta, ve stavebnictví o 7,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V meziměsíčním srovnání stouply v listopadu ceny průmyslových výrobců o 1,2 procenta. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily 0,6 procenta a stavební práce proti říjnu zdražily o 0,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky stagnovaly.

Ceny průmyslových výrobců v meziročním srovnání rostou od února, přičemž růst stále zrychluje. Stejně jako v předchozích měsících i v listopadu výrazně vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly vyšší o 26,4 procenta, chemické látky a výrobky zdražily o téměř 55 procent, dřevo, papír a tisk o čtvrtinu.

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

V odvětví elektřiny, plynu a páry se ceny zvýšily o 5,6 procenta. Z toho elektřina, přenos, rozvod a obchod s elektřinou zdražily o 6,3 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 3,9 procenta. Zlevnilo pouze maso a masné výrobky o 1,1 procenta. Ceny dopravních prostředků klesly o 0,6 procenta. Díly a příslušenství pro motorová vozidla byly levnější o 2,5 procenta, naopak samotná motorová vozidla zdražila o téměř pět procent.

Zdražování u zemědělských výrobců meziročně zrychlilo na 14,6 procenta z říjnových 14,1 procenta. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o více než pětinu. Olejniny zdražily o více než 30 procent, obiloviny o 29,1 procenta a brambory o necelá dvě procenta. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 5,6 procenta. Zdražil skot, mléko, vejce a drůbež, zlevnila naopak jatečná prasata.

Také ve stavebnictví meziroční zdražení zrychlilo z říjnových 7,5 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v listopadu vyšší o 17,1 procenta.

Nepatrně naopak zpomalil růst cen tržních služeb pro podniky. V říjnu byl 1,9 procenta, v listopadu 1,8 procenta. O téměř devět procent zdražily služby v oblasti zaměstnání, za reklamní služby a průzkum trhu se platilo o 6,5 procenta více, za vydavatelské služby o 2,7 procenta a za služby v oblasti skladování a podpůrných služeb v dopravě o 2,4 procento. Klesly ceny za informační služby.