Průmyslová výroba v eurozóně v březnu opět klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Průmyslová výroba v eurozóně se v březnu meziměsíčně snížila o 0,8 procenta. Uvedl to statistický úřad Eurostat. Výroba tak zaznamenala druhý pokles za sebou, ačkoli analytici očekávali její stagnaci. Eurostat navíc opravil tempo únorového poklesu produkce na 1,2 procenta z původně ohlášených 0,8 procenta. Nejnovější údaje tak naznačují, že celkový hospodářský růst v eurozóně mohl být v prvním čtvrtletí pomalejší, než se původně předpokládalo.

Eurostat koncem dubna ve svém rychlém odhadu uvedl, že hrubý domácí produkt eurozóny se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta oproti předchozím třem měsícům. Tempo jeho růstu se tak zdvojnásobilo z 0,3 procenta v závěru loňského roku. V pátek Eurostat zveřejní zpřesněnou zprávu o HDP. Nepříznivý vývoj průmyslové výroby v únoru a březnu by mohl vést k opravě tempa hospodářského růstu eurozóny v prvním čtvrtletí směrem dolů, upozorňuje agentura AP.

Nejnovější údaje o průmyslové výrobě jsou podle analytiků dalším důkazem toho, že hospodářské vyhlídky eurozóny tlačí dolů řada faktorů, včetně obav ohledně stavu světové ekonomiky, za kterými stojí zejména zpomalování hospodářského růstu v Číně. „Dnešní údaje podporují náš názor, že celkový hospodářský růst v eurozóně letos zpomalí na zhruba 1,2 procenta z loňských 1,5 procenta“ uvedl analytik Stephen Brown ze společnosti Capital Economics.

V celé Evropské unii se průmyslová produkce v březnu meziměsíčně snížila o 0,5 procenta po únorovém jednoprocentním poklesu. Nejvýraznější propad výroby zaznamenalo v rámci EU Irsko, které vykázalo pokles o více než 11 procent. Nejlépe si naopak vedlo Chorvatsko, kde se produkce zvýšila o pět procent. V České republice průmyslová výroba stoupla o 1,4 procenta.