První projekt Škody Power ve Francii: za 600 milionů přestaví turbinu na biopaliva

Turbína v elektrárně Gardanne ve Francii

Turbína v elektrárně Gardanne ve Francii Zdroj: Skoda Power

Plzeňská Doosan Škoda Power získala první kontrakt ve Francii za 600 milionů korun a hned svým způsobem sofistikovaný. Zmodernizuje 40 let starou turbínu v elektrárně Gardanne v Provence, i když k ní není kompletní dokumentace od původního výrobce.

Zdokonalení parní turbíny, odborně retrofit, která po modernizaci a po změně parametrů kotle dosáhne výkonu 160 megawattů, je součástí přechodu elektrárny na spalování biopaliva, tedy zejména dřevní štěpky. Zařízení bude uvedeno do provozu počátkem roku 2015.

„Doosan Škoda Power je členem uskupení, v němž projekt komplexně zajišťuje jako hlavní dodavatel britská Doosan Power Systems,“ oznámila plzeňská firma. Přestavbu 20 let starého uhelného kotle zajistí společnost Doosan Lentjes.

Technologie nahradí dokumentaci

Plzeňské strojírny poté dodají kromě modernizované původní čtyřtělesové turbíny, kterou vyrobil dnes už neexistující francouzský výrobce Schneider-Rateau, také nízkotlakovou a vysokotlakovou regeneraci, turbínu pro pohon napájecího čerpadla a další zařízení strojovny elektrárny.

„Gardanne je dalším projektem, u něhož aplikujeme technologii vysoce přesného 3D skenování dílů původní turbíny, jímž je kompenzován nedostatek dokumentace od jiného výrobce,“ uvedla firma.

Doosan Škoda Power loni utržil 8,1 miliardy korun, meziročně o 100 milionů korun více. Podnik s téměř 300 pracovníky, který koupil jihokorejský Doosan před třemi lety, má dohodnuté zakázky za více než 18 miliard korun, z 90 procent v cizině. Jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín se chce do roku 2017 dostat na 15 miliard korun tržeb.