Raději investujeme do automatizace, než do nabírání Ukrajinců, zní z českých firem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Zájem českých firem o automatizaci výroby a firemních procesů roste. Shodují se na tom hlavní výrobci a prodejci těchto technologií.

„Rozdíl proti roku 2016 je vidět také v úrovni informovanosti. Před dvěma roky firmy spíše hledaly výhody digitalizace, loni už poptávaly konkrétní možnosti využití digitálních řešení,“ říká ředitel průmyslové automatizace a digitalizace v ABB ČR Martin Červinka.

Podniky mají zájem o chytré senzory, analytická měření nebo řešení pro prediktivní diagnostiku. „Mezi klienty Siemensu se zvyšuje také zájem o automatické propojení informací z návrhů a výroby konkrétního produktu s provozními daty, která vznikají při jeho používání,“ doplňuje ředitel pro digitalizaci Siemensu v Česku Leoš Dvořák.

Firmy se o větší využití automatizace začaly zajímat mimo jiné kvůli nedostatku pracovníků. „Viděli jsme to na regionálních seminářích, které jsme o nasazování technologií Průmyslu 4.0 pořádali. Část firem raději řeší, jak zvýšit kapacitu výrobu pomocí digitalizace, než aby najímali další ukrajinské dělníky. Vědí, že to pomůže jejich konkurenceschopnosti i do budoucna,“ uvádí člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy a ředitel společnosti Elcom Jiří Holoubek. Nejde přitom jen o nákup robotů, ale častěji o lepší využití dat pro řízení výroby.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!