Rakety Íránu dodáme, čeká se na podpis smlouvy, potvrdil ruský výrobce

Ruský raketový systém S-300

Ruský raketový systém S-300 Zdroj: Vitaly V. Kuzmin, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Írán může dostat ruský raketový systém S-300, jakmile podepíše příslušné obchodní dohody. Potvrdil to státní zbrojní podnik Almaz-Antej. Teherán dodávku raket očekává v krátké době.

Šéf zbrojní firmy Jan Novikov potvrdil, že Kreml zrušil zákaz vývozu raket do Íránu. „Úřady odstranily všechna omezení. Pokud budeme mít smlouvu, podáme náš systém, a to se týká i Íránu,“ řekl novinářům.

Novikon neupřesnil, v jaké fázi je jednání o dodávce raket do Íránu ani kdy by k němu mělo dojít. Náměstek íránského ministra zahraničí Husejn Amír Abdullahjan nedávno při návštěvě Moskvy prohlásil, že jednání už byla dokončena. „Domnívám se, že dodávka S-300 se uskuteční v dosti krátké lhůtě,“ řekl íránský diplomat.

Zákaz vývozu raket do Íránu vyhlásil v roce 2010 na nátlak zemí NATO tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv. Jeho nástupce v úřadu Vladimir Putin toto omezení v dubnu zrušil, čímž si vysloužil kritiku Západu. Podle Washingtonu dodávka zbraní zkomplikuje další jednání o íránském jaderném programu. Izrael vyjádřil obavu, že rakety posílí agresivitu Teheránu.

Kreml argumentuje tím, že dubnová prozatímní dohoda z Lausanne ho opravňuje dodat Íránu systém S-300 bez čekání na další výsledky rozhovorů. Vývoz protileteckých zbraní do Íránu navíc neomezuje žádná rezoluce OSN, dodává Moskva.

Podle dostupných údajů je systém S-300 vybaven radiolokátorem, který je schopen zjistit i malé cíle. Dálkový dosah raket je 150 kilometrů a výškový 27 kilometrů. Raketa je také schopna zasáhnout cíle pohybující se v nízkých výškách na vzdálenost až 30 kilometrů. Moskva tvrdí, že rakety S-300, údajně schopné zasahovat vzdušné cíle stejně spolehlivě, jako americké rakety Patriot, jsou výlučně obrannou zbraní a nikoho neohrožují.

Odpálení ruské rakety S300